Нов рекорд за най-старото все още живо куче в света е потвърден в Грийнакрес Сити, Флорида.

ТобиКийт е чухуахуа. Роден е на 9 януари 2001 г., а на 16 март 2022 г. влиза в рекордите на Гинес като най-старото куче в света със своите 21 години 66 дни. 

Собственичката на кучето Жизела Шоър разказва, че е взела мъничето от приют, когато е било само на няколко месеца. Тя работела там като доброволка и една от служителките й разказала за възрастна двойка, която иска да даде кученце, защото вече не може да се грижи за него. 

Авокадо, кучета и защо не бива да даваме на домашните си любимци да го ядат

Токсично ли е авокадото за кучетата

Ето защо не е препоръчително да даваме плода на домашния си любимец

"Срещнах се с възрастната двойка и ме запознаха с мъничето. Бяха го кръстили Пийнът Бътър (фъстъчено масло). По-късно промених името му на ТобиКийт", разказва Жизела пред Guinness World Record.

Така започва историята на ТобиКийт и Жизела, която продължава повече от две десетилетия. Жизела мисли, че има шанс ТобиКийт да бъде най-старото живо куче в света, когато мъничето навършва 20 години.

"Хората не могат да повярват колко добре изглежда за годините си", казва Шоър. Особено като се има предвид, че кучетата от породата чихуахуа обикновено живеят до 12-18 години. Най-старото известно куче е австралийската овчарка Блуи. Тя умира на 29 години и 5 месеца на 14 ноември 1939 г.

Жизела вярва, че продължаващото здраве на ТобиКийт се подпомага от редовни упражнения и здравословна диета, състояща се от зеленчуци, ориз и пиле, и без прекаляване с лакомствата.

Тя също смята, че ключът към впечатляваща му възраст се крие в добрата му генетика, здравословното хранене и най-важното - любящ дом.

Кучета, обоняние и какво могат да помиришат, а ние хората не сме в състояние

Всичко, което кучето може да помирише, но ние не

Колко силно е обонянието при кучетата

През последните 20 години Жизела е отгледала и над 150 кучета и кученца в приюта Peggy Adams Animal Rescue, където се среща с ТобиКийт преди толкова години.