Мона Лиза е прочута с две неща: загадъчната си усмивка и погледа, за който се смята, че следва наблюдателите, без значение къде в помещението се намират.

Всъщност световноизвестната картина на Леонардо да Винчи, позната още като "Джокондата", вдъхнови името на научното явление, което се среща като "ефектът на Мона Лиза", или схващането, че предметът на изображението винаги гледа директно към нас, без значение къде стоим.

Според ново проучване на учени от германския университет Bielefeld, публикувано в списание I-Perception, има една картина, която не демонстрира "ефекта на на Мона Лиза", и това е самата Мона Лиза.

Учените правят повече от 2000 измервания на погледа на Мона Лиза и установяват, че той не е директен, а всъщност гледа към дясната страна на зрителя. С такова впечатление останали и участниците в експеримента. Ъгълът на погледа ѝ всъщност е средно около 15 градуса.

Според учените терминът "ефектът на Мона Лиза" е неточен. "Той илюстрира силното ни желание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, дори и да не го познаваме", обяснява проф. Хорстман пред CNN.