Светът на животните е пълен с какви ли не изненади и дори да си мислим, че познаваме голяма част от неговите представители, учените не спират със своите открития, които допълват необятната картинка.

Папагалите Жако, гарваните, катериците и още от най-умните животни

10 от най-умните животни

И техните завидни умения

Преди дни учени от Природонаучния музей в Берн, Швейцария показаха най-малките сухоземни охлюви, които са с размерите на песъчинка. Те са ги кръстили Angustopila psammion, като на гръцки psammion значи именно зрънце пясък.

Микроскопичните охлюви са открити по стената на пещера в Северен Виетнам. Черупката им е с диаметър едва 0.6 мм. 

Във варовиково дефиле в Северен Лаос пък попадат на вторите най-малки охлюви от вида A. coprologos, което от гръцки значи "събирачи на тор". Името им идва от факта, че миниатюрната им черупка е покрита с остри издатини, покрити с кал и фекалии.

Според изследователите, охлювите ги събират, защото по този начин може да изпращат биохимични сигнали на събратята си. Или пък просто да се предпазват от изсъхване, което е честа причина за гибелта на безгръбначните.

Подробностите за биологията на тези видове охлюви все още не са ясни, но се предполага, че се хранят с малки микроби, детрит (органична материя, която се получава при умирането на организмите) и може би различни гъбички. А малките им размери им позволяват лесни да се крият в пукнатините на скалите от потенциално опасни други животни.

Но да си толкова малък носи и своите недостатъци. Основната трудност е, че тези охлюви трябва да произвеждат яйца, които трябва да преминат през отвора на черупката. А в техния случай той е едва около 200 микрона - приблизително колкото няколко човешки косъма.

Трудността идва от там, че черупката започва да се развива в яйцето, дори преди да бъде снесена. Техните органи, включително мозък, бял дроб и сърце, също трябва да могат да се поберат в черупката, предава National Geographic.

Жирафите джуджета и първи случаи на дуорфизъм сред тези животни в Уганда и Намибия

Първи случай на джуджета сред жирафите

Любопитно ново откритие

Предишният рекордьор за най-малкия сухоземен охлюв в света е Acmella nana, открит в Борнео през 2015 г. Той има подобни размери на тялото, но черупката има средна маса с около 20% по-голяма от тази на A. psammion.