"Преди много години в една далечна галактика..." Точно с тези думи започва "Междузвездни войни: Нова надежда" на Джордж Лукас през 1977 г. Така се слага началото на сякаш безкрайната космическа битка за галактиката между силите на доброто и злото, джедаите и ситите, Съпротивата и Първия ред. Филмът на Джордж Лукас печели седем награди Оскар. Печели на създателите си и зашеметяващите за времето си 775.5 млн. долара приходи. Той обаче е много повече от големи печалби.

"Междузвездни войни" се превръща в културен феномен. Малцина са онези, които са гледали "Нова надежда" и не са останали поразени от визуалните ефекти, които в края на 80-те години на ХХ век все още се създават от най-добрите майстори на киното, а не от компютърни технологии.

Снимка 458338

Източник: Forum Film Bulgaria

42 години по-късно гледаме последната част от сагата "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър". Отново сме изпълнени с онова наелектризиращо напрежение, което веднага след легендарното: "Преди много години в една далечна галактика...", отприщва море от емоции. Като към това добавим и приноса на Джон Уилямс, написал добре познатата музика за всяка една част от сагата от 1977 г. до днес, сме настроени за грандиозен финал.

"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" ни отвежда една година след събитията в "Последните джедаи". Първата голяма и приятна изненада е появата на принцеса Лея (Кари Фишър). След кончината на Кари Фишър през 2016 г., от Disney обявиха, че ще пренапишат "Възходът на Скайуокър" и ще използват съществуващи кадри с Фишър от "Последните джедаи" (2017 г.), за да върнат Лея в деветия филм.

Снимка 458331

Източник: Forum Film Bulgaria

Така отново виждаме да оживява на екран обичаната поколения наред принцеса Лея, която помага на младата джедайка Рей (Дейзи Ридли) да тренира уменията си. Ужасена и измъчена от виденията си, Рей се притеснява, че съдбата й е да са поддаде на Тъмната страна, което я кара да се страхува от собствената си сила.

Междувременно дезертиралият щурмовак и настоящ боец на Съпротивата Фин (Джон Бойега), пилотът на Съпротивата По (Оскар Айзък) и укито Чубака (Йонас Суотамо) обикалят заедно космоса с космическия кораб Хилядоледния сокол, за да съберат важна информация от шпионин на Лея.

Снимка 458336

Източник: Forum Film Bulgaria

Така те разбират, че злият император Палпатин, когото всички смятаха за мъртъв, е жив и крои унищожителни планове, с които ще сложи край не само на Съпротивата, но и на цялата галактика. Фактът, че е жив, кара новият Върховен лидер и наследник на Дарт Вейдър - Кайло Рен (Адам Драйвър), и Рей (Дейзи Ридли) на всяка цена да намерят ситския лидер, подтикнати от различни подбуди.

Снимка 458337

Източник: Forum Film Bulgaria

Рей и Кайло Рен обаче продължават някак да са свързани духовно. Странната им връзка вече е толкова силна, че двамата не само могат да четат мислите и страховете си, но дори да се материализират и изправят физически един срещу друг, независимо къде се намират. Именно честите им сблъсъци ни предоставят едни от най-добрите и емоционални сцени във филма.

Снимка 458333

Източник: Forum Film Bulgaria

Епичните битки между Рей и Кайло се водят както в безкрайните простори на галактиката, така и дълбоко в душите на познатите ни герои. Все от тях трябва да надмогне своите вътрешни демони и да избере окончателно своята страна на Силата.

Снимка 458335

Източник: Forum Film Bulgaria

Режисьорът на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" Джей Джей Ейбрамс се е постарал последната част от последната трилогия на поредицата да е пропита с много драма, екшън и повече изненади, отколкото очаквахме. 

От една страна, появата на нови персонажи сякаш не свършва до самия край, а от друга - всяка сцена има носталгична препратка, благодарение на появата на толкова много познати и обичани космически кораби, дроиди и герои. Това определено дава усещането, че "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" е направен като подобаващо сбогуване със сагата на най-заклетите ѝ фенове.

Снимка 458329

Източник: Forum Film Bulgaria

Липсваше ни само онова типично за поредицата развинтено въображение, с което Джордж Лукас ни плени преди повече от 40 години и което отсъства (за съжаление) от сюжета на последната трилогия на "Междузвездни войни". Още с излизането на "Силата се пробужда" през 2015 г. до днес имаме чувството, че старата история на Скайуокър просто се повтаря с нови герои.

Въпреки това, Джей Джей Ейбрамс все пак е успял да поднесе познатите конфликти и ситуации от предходните части в нови форми, като същевременно е уловил нещичко и от стария дух на "Междузвездни войни". Говорим за онова усещане, че под маската на цялата тази космическа война, сагата всъщност разказва за неудържимата сила на единството и приятелството.

Премиерата на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" е на 20 декември.