Когато тазгодишният фестивал в Кан се състоя през май, един от филмите, които привлякоха най-голяма внимание, бе Megalopolis. На премиерата си във френския град новият проект на Франсис Форд Копола получи десетминутни овации от публиката, но смесени отзиви от критиците.

Megalopolis - филмът на Франсис Форд Копола, който никой не иска

Megalopolis - филмът на Франсис Форд Копола, който никой не иска

Трейлърът не ни дава много насоки за сюжета

Горе-долу по това време се заговори също така, че никоя компания не проявява интерес да дистрибутира филма, в чиято главна роля е Адам Драйвър. От Lionsgate обаче явно са решили да рискуват.

Тази седмица пък те са пуснали и първия трейлър, който след това обаче са побързали да свалят. Причината - включените в него измислени цитати на филмови критици.

Твърди се, че в краткия клип са били цитирани измислени откъси от рецензии за някои от най-добрите филми на Франсис Форд Копола, сред които "Кръстникът", "Кръстникът II" и "Апокалипсис сега". Предполага се, че целта на идеята да бъдат включени негативни цитати, е била да докаже, че критиците и преди са подценявали режисьора, и то за филми, които сега се считат за класики.

Предстоящият Megalopolis от друга страна, предизвика доста разногласия още преди месеци и според някои е един от големите филмови експерименти на 2024 г. The Hollywood Reporter пише, че Франсис Форд Копола е работил по създаването на филма в продължение на десетилетия, като сумата, вложена в него, е 120 милиона долара.

След като обаче от Vulture разкриха, че цитираните отзиви на критици в трейлъра на Megalopolis са измислени, от Lionsgate са предприели действия и са се извинили. Компанията е свалила клипа и е публикувала изявление, в което поднася "искрени извинения на замесените критици и на Франсис Форд Копола и American Zoetrope за тази непростима грешка".

Megalopolis - новият филм на Франсис Форд Копола между провала и триумфа

Megalopolis - новият филм на Франсис Форд Копола между провала и триумфа

Това ли ще е новият “Блейд Рънър”

Макар че трейлърът вече не присъства на страницата на Lionsgate, може да бъде гледан в други YouTube канали. От първите няколко секунди става ясно, че шедьоври на Франсис Форд Копола като "Апокалипсис сега" и "Дракула" са измислено критикувани съответно като "кух в същността си" и "повече стилен, отколкото съдържателен".