45-годишният Магди Еиса постигна най-бързото време за посещение на новите седем чудеса на света, правейки го за 6 дни, 11 часа и 52 минути - четири часа и половина по-бързо от предишния рекорд, поставен миналата година от англичанина Джейми Макдоналд.

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

Започвайки от Великата китайска стена, Магди посещава Тадж Махал в Индия, древния град Петра в Йордания, Колизеума в Рим, Христос Спасителя в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу и накрая древния град на маите Чичен Ица в Мексико.

При опит за този рекорд може да се използва само обществен транспорт по разписание, сочат правилата на Световните рекорди на Гинес. Магди казва, че планирането на неговия рекорден маршрут е "монументална" задача, отнела почти година и половина.

"Трябваше да навигирам в сложна мрежа от полети, влакове, автобуси, метро и ходене между транспортните центрове и чудесата", обяснява той. "Едно прекъсване може да провали целия маршрут и да доведе до полет обратно у дома!"

Всеки етап от пътуването изисква проучване на транзитните времена, набелязване на най-добрите опции за обществен транспорт, отчитане на имиграционните опашки, престои и връзки до следващата дестинация.

Някои етапи са по-лесни, като нощния трансатлантически полет от Европа до Рио де Жанейро. Въпреки това, достигането до Мачу Пикчу след това се оказва предизвикателство, отнемайки един ден и изисквайки няколко вида обществен транспорт (както и много ходене). Магди има късмета да не претърпи големи смущения в графика си, но въпреки това на моменти е на косъм да се провали.

Той проспива и изпуска ежедневния автобус до Петра, което го принуждава да се мъчи да намери друг обществен автобус. Оказва се трудно, тъй като мястото се обслужва предимно от частни туроператори и таксита.

За за малко да не стигне до седмото чудо, защото едва не изпуска полета си от Перу до Мексико - за щастие персоналът на авиокомпанията отново отваря гишето за чекиране, след като Магди обяснява, че се опитва да счупи световен рекорд.

Най-големият проблем, с който се сблъсква, идва след като завършва опита си за рекорд. След като обиколя света за по-малко от седмица, му трябват цели два дни, за да се върне у дома в Кайро, заради отменени полети.

Част от незабравимите моменти на Магди от пътуването са срещата с алпака в Перу и това, че случайно се сблъсква със стар приятел, когото не е виждал от години.

"Да мога да се свържа отново, дори за кратко, с познато лице сред вихъра на опита за рекорд, беше ценен момент", казва той.

След като осъществява детската си мечта, като посещава новите седем чудеса, в допълнение към счупването на световен рекорд в процеса, Магди казва, че изпитва "огромно чувство за лично постижение".

"Освен личното удовлетворение, това предизвикателство също ми позволи за момент да се отърва от ежедневния стрес и натиск на нормалния живот", добавя той.

Тикал - от загадъчния град на маите до "Междузвездни войни"

Загадъчният град на маите, който "приюти" Люк Скайуокър

Из дъждовните гори на северна Гватемала

Мъжът смята, че всеки трябва да опита и да инвестира време в пътуване, защото е безкрайно обогатяващо преживяване, което отваря умовете, разширява перспективите и позволява на хората да откриват нови култури, идеи и начини на живот.