Декември по принцип е месец, за който компаниите пазят големите си заглавия. Въпреки необичайната обстановка в последните почти две години, и декември 2021 г. не прави изключение. Ето какво да видим на кино този месец.

"Отново съм тук"

Филмът за Боян Петров, вече взе престижна награда на филмовия фестивал в Тренто, който отличава филми на планинска и приключенска тематика. Сега е ред и българските зрители да видят как известният ни алпинист и зоолог се подготвя за покоряването на Еверест, след като оцелява в автомобилна катастрофа и е преборил рака.

Боян иска да изкачи всички 14 осемхилядници, а Шиша Пангма - върхът, под който изчезна през май 2018 г., е под номер 11 в списъка му.

От 3 декември

"Влюбеният Айфел"

Мащабната френска продукция ще ни запознае с историята на Айфеловата кула и неимоверните усилия, и сблъсък с предразсъдъците, които стоят в основата ѝ. Филмът на Мартен Бурбулон разказва за проекта на Густав Айфел, който проектира кулата, но и се забърква в любовен триъгълник с омъжената Адриен. В двете главни роли са Ромен Дюри и Ема Маки.

От 3 декември

"Уестсайдска история"

Стивън Спилбърг прави мюзикъл. Това може да звучи странно за мнозина, но от трейлъра виждаме, че нещо никак нелошо ни очаква в кината от средата на декември. Класическите мелодии на Ленард Бърнсейн получават нов (но не модернизиран) прочит, хореографията изглежда на ниво, а декорите са пищни. В главните роли са Ансел Елгорт и Рейчъл Зеглър в нещо като американска версия на "Ромео и Жулиета".

От 10 декември

"Спайдърмен: Няма път към дома"

Дългоочакваният трети самостоятелен филм за Питър Паркър ще се появи малко преди Коледа. Заклинание на Доктор Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) отключва мултивселената, а там Спайдърмен се оказва на мушката на много и различни злодеи. Сред тях са Доктор Октопъс (Алфред Молина), Гоблина (Уилем Дефо) и Електро (Джейми Фокс). Добре че е фината Ем Джей (Зендая), която да внесе малко красота на екрана.

От 17 декември

"Матрицата: Възкресения"

Навечерието на Коледа бележи и една от най-дългоочакваните премиери за цялата 2021 г. Киану Рийвс отново е Нео, Кари Ан-Мос - Тринити, а двамата заедно се завръщат в Матрицата. Ясно е, че ни очаква епично зрелище и силни емоции с едни от най-обичаните филмови герои в последните десетилетия. Ясно е, че приключението е 18+ и ще има насилие и брутални сцени. Не е ясно само дали филмът на Лана Уашовски ще оправдава огромните очаквания на феновете.

От 22 декември

През месеца излизат още "Заразно зло: Началото" (от 3 декември), "Ела, изпей! 2" (от 10 декември), "Клифърд, голямото червено куче" (от 31 декември).