Макар да не може да бие по популярност футбола и баскетбола, през последните 15 години художествената гимнастика ни е дала повече поводи за гордост. А успехите в различните състезания на момичетата от националния отбор са ни изправяли на крака не един и два пъти.

Може би най-запомнящият се бе, когато през 2021 г. Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова спечелиха първия в историята на българската художествена гимнастика златен медал от Олимпийски игри.

И макар диамантените момичета, както ги наричат, да записаха имената си в историята на българската художествена гимнастика със златни букви, миналата година дойде краят на професионалната им състезателна кариера. Но който си мисли, че една олимпийска шампионка просто стои и си почива, е в голяма грешка.

За Мадлен Радуканова ежедневието сега е точно толкова натоварено и изпълнено с ангажименти, колкото и докато се е състезавала за страната ни. Е, с изключение на постоянните и изтощителни тренировки, разбира се. А и те въобще не липсват на 22-годишната гимнастичка.

"Може би единственото, което ми липсва, са състезанията и емоцията от тях. Адреналинът да си в голяма и пълна зала, която те аплодира."

Спортуването и поддържането на форма обаче остават в ежедневието на Мадлен. Тя се старае постоянно да е в движение и поне три пъти седмично да тренира. Верен партньор в тези дейности е нейният нов Samsung Galaxy Z Flip4.

Понеже цял живот е била в залата за художествена гимнастика, Мадлен не знае какви упражнения и тренировки трябва да прави във фитнеса. Ето защо гледа видеа в интернет, които изпълнява в залата. Със своя Galaxy Z Flip4 не ѝ се налага да подпира устройството на тежести, бутилки или какво ли още не, защото се възползва от неговия Flex режим. "Просто го поставям в свито положение, така че да виждам цялата тренировка."

Като всеки спортист, Мадлен е и много организирана. За нея е недопустимо да няма график и да не знае как ще се развие денят. За да не е "страшна каша", още от предната вечер планира всичко, което трябва да свърши на следващия ден.

А Мадлен почти няма два последователни дни, които да си приличат. Когато графикът е по-лежерен, предпочита да става към 10-11 сутринта, защото признава, че обича да си поспива. След това изпива чаша ароматно кафе и хвърля един поглед на социалните мрежи. Но на следващия ден може да ѝ се наложи да стане в пет или шест сутринта.

В момента олимпийската ни шампионка обръща сериозно внимание на ученето. Още докато се е състезавала професионално, е записала два профила в НСА - треньорски, по художествена гимнастика, и учителски.

С училището е свързано и едно нейно друго решение. В момента тя обикаля страната като част от инициативата си "Година на благодарността с Мадлен Радуканова". Идеята е всеки месец да посещава различен град, за да се срещне с децата от някое от училищата в него. А целта е повече от достойна за уважение - да вдъхнови и насърчи подрастващите да спортуват и следват мечтите си.

Повечето хора може и да не знаят, но Мадлен обича да снима. Любими са ѝ пейзажите. Смята, че се справя доста добре, но досега е имала проблем, когато поиска някой да снима нея, защото винаги е имала някакви забележки.

Е, вече не, защото със своя Galaxy Z Flip4 сама управлява целия процес. С още по-голяма лекота и удоволствие си прави и селфита. "Това е най-готиното, че когато снимаш със затворен телефон, всъщност се снимаш с основната камера."

Мадлен е успяла да изненада всичките си приятели с избора си на цвят на телефона, защото любимият ѝ е лилавият. Но в момента тя държи в ръцете си Galaxy Z Flip4 в цвят розово златно и е много щастлива от избора си, защото още по-лесно го съчетава с дрехите си.

Как дизайнът на Galaxy Z Flip4 улеснява ежедневието ви?

Galaxy Z Flip4 е доста компактен. Страшно много ми помага да се ориентирам, защото често съм напред-назад в София и използвам постоянно навигация.

Доста е удобен, тъй като известията на най-важните за мен приложения излизат на външния екран и мога да контролирам доста неща от там. Понякога, дори когато телефонът е затворен, вдигам от външния екран. Точно през него отговарям и на съобщения, което е доста удобно и практично.

Имате ли представа колко страни сте посетили покрай спортната си кариера?

Честно казано, не съм ги броила, но със сигурност не се събират на пръстите на двете ръце. Може би са над 20, като най-често съм била в Италия и Испания.

А в коя не сте, но мечтаете да посетите?

Много искам да отида в Америка. Независимо къде. Лас Вегас, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк - всички тези градове са ми мечта.