Климатичните промени и топенето на вековните ледове по полюсите на планетата са теми, които се дискутират все по-активно в последните години. Но на някои хора далеч не им е достатъчно да посочат, че има проблем. Те са готови на всичко, за да привлекат вниманието на света към него.

Такъв е Луис Пю - посланик на ООН за океаните и дългогодишен плувец. Става известен и като първия човек, който преплува ледниково езеро близо до Еверест. Той подобри и рекорда за най-дълго плуване в норвежки леден фиорд, издържайки цели 23.5 минути в замръзналите води.

Преди дни Пю се похвали с поредното си постижение, което отново е с конкретна кауза. Той изпълни своята поредна и със сигурност най-амбициозна цел - да преплува един километър във водите на глетчерно езеро - малък участък с разтопена, но ледена вода, на върха на глетчер.

Снимка 465465

Източник: Facebook / Lewis Pugh

Така 50-годишният англичанин се превърна в първия човек, успял да преплува подобно езеро. Той сподели, че водата е била съвсем близо до точката на замръзване. Силните ветрове над Антарктическата полярна шапка още повече са усложнили задачата му, понижавайки температурите до -37 градуса, пише CNN.

Снимка 465463

Източник: Facebook / Lewis Pugh

"Плуването под ледената покривка на Антарктида е най-красивото, но и ужасяващо, което съм правил някога. Видях всеки нюанс на сивото, а след това - почти пълен мрак. По средата на плуването чух силно "бум" над себе си и помислих, че е дошло моето време. За щастие, ледовете просто се разместваха", сподели Пю във Facebook.

Антарктида, топенето на ледовете и новият рекорд по Коледа

Рекордното коледно топене на Антарктида

Двойно повече лед от обикновено

Плувецът, екипиран само с бански и очила за плуване, за пореден път успя да привлече погледите на всички към топящите се ледове и този заплашителен процес, който ще окаже влияние върху цялата планета, ако не се вземат навременни мерки.