Така, както Джордж Оруел е наречен писател-пророк заради книгата си "1984", така и Франц Кафка си спечелва същото прозвище с "Процесът", в който пише за тоталитарните системи, заличаването на индивида, обезценяването на човешкия живот и други пагубни явления. Половин век след излизането му през 1914 г., романът вдъхновява и признатия режисьор Орсън Уелс за създаването на едноименен филм, който е определян от критиците като един от най-значимите в световното кино.

„Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри с премиера в Младежки театър “Николай Бинев”

По вълните на мечтите и фантазиите с „Вино от глухарчета“

Да си припомним любимото безгрижно лято

А сега, дори още повече години по-късно, е ред и на българския театър да представи съвременната си интерпретация на своеобразния лабиринт, който представлява света на Кафка в "Процесът". Новото премиерно представление в афиша на Театър "Българска армия" обаче носи едно малко по-различно заглавие - "Комедия на корупцията". И то, разбира се, изобщо не е избрано случайно.

"Комедия" и "корупция" са две думи, толкова противоположни, колкото и "измислица" и "реалност". Но е факт, че всички те могат да размият границата помежду си. И ето така се заформя абсурдът на живота.

Снимка 643043

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

В него попада Йозеф К. Един ден той просто се събужда и разбира, че е обвинен в престъпление, но без причина. И започва да търси отговор за случващото се. Задачата му обаче изобщо не е лесна, тъй като се оказва обграден от клоуни, които завихрят около него един цирк на интригите, който малко по малко разкрива корумпираната истина за света. Звучи като кошмар, нали? Но звучи и като действителността, в която живеем днес.

Снимка 643041

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

Светът ни (както и този на Йозеф К.) е подвластен на бюрократичната администрация и нейната стъпаловидна поглъщаща машина. Невинните биват наказвани, а виновните управляват. А осмели ли се някой да избяга от системата, става жертва на лъжи и манипулации, които могат да го докарат до полуда.

Така реалността на обвинения Йозеф К. става нереална. Той се сблъсква с лъжата и лицемерието, на които става жертва, но дали ще успее да се спаси, знаят само зрителите на представлението. Е, и екипът, работил по създаването му, също.

Снимка 643040

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

Това са режисьорът Васил Дуев-Тайг, сценографът и костюмограф Даниела Николчова, композиторът Христо Намлиев и хореографът Филип Миланов. Преводът е на Димитър Стоевски.

В ролите влизат актьорите Ясен Атанасов, Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмет Исмаил.

“Блажени са блажените” от Ясмина Реза с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев”

“Блажени са блажените” или когато нищо не е перфектно, както изглежда

За щастието и нещастието, в които се преплитат комичното, абсурдното и трогателното

Премиерата на "Комедия на корупцията" е на 24 ноември от 19 ч. в Театър "Българска армия". Следващите дати за представлението са 8 и 29 декември, а повече информация за него има тук.