Създателят на най-скандалния наркокартел Меделин и един от най-бруталните престъпници за всички времена, Пабло Ескобар, отдавна не е между живите, но името му напоследък отново е на дневен ред в родната му Колумбия.

"Наркос", bTV Action, Пабло Ескобар и кога сериалът тръгва в българския ефир

Величието и падението на Пабло Ескобар и по телевизията

Как се изкарват по 5 милиона долара за седмица

През 80-те години кокаиновият крал е прочут с отвличанията, бомбардировките и безразборните убийства, а днес учените го обвиняват в основен причинител на тиктакащата в Колумбия екологична бомба.

Преди десетилетия Ескобар внася един мъжки и три женски хипопотама в частния си зоопарк, които така се размножават, че днес популацията им варира от 80 до 120 животни. Учените просто не могат да ги преброят.

Снимка 518310

Източник: iStock

Но ветеринарният лекар и природозащитник Карлос Валдерама казва пред BBC, че това е "най-голямото стадо хипопотами извън Африка, която и е техният хабитат".

Всъщност, възходът на така наречените "кокаинови хипопотами" започва през 1993 г., след като властите убиват Пабло Ескобар и конфискуват луксозното му имение Hacienda Napoles, на около 250 км северозападно от столицата Богота.

Pablo Escobar Fold 1 - смартфонът, създаден от брата на Пабло Ескобар

Братът на Пабло Ескобар създаде сгъваем смартфон

Защото кокаинът е отживелица

Всички открити там животни, с изключение на хипопотамите, са разпределени в зоопарковете из цялата страна. Но както уточнява биологът Натали Кастелбланко, заради проблеми с логистиката, именно най-едрите домашни любимци на Ескобар, биват оставени да се разхождат на свобода в имението му.

Снимка 518309

Източник: iStock

Вероятно властите са си мислели, че те просто ще загинат, но... не са познали. В момента процъфтяват, защото нямат естествени врагове в Южна Америка. Това пък е причина не само да се размножават по-бързо и лесно, но и на много по-ранна възраст.

Проблемът е, че влияят пагубно на околната среда. Изместват някои местни видове, вече заплашени от изчезване, като ламантина, и променят химичния състав на водните пътища. И се разпространяват около най-големия речен басейн на Колумбия - река Магдалена, от който се изхранват хиляди жители.

Снимка 518308

Източник: iStock

Според някои учени, сред които и сеньора Кастелбланко, колкото и да не й е приятно, избиването на част от хипопотамите е единственият начин да се предотврати избухването на тиктакащата в момента екологична бомба. В противен случай "ситуацията може да излезе извън контрол само за 10 или 20 години", цитират я от BBC.

Експертът Енрике Ордониес, биолог от Колумбийския национален университет, не одобрява идеята, защото смята, че "кокаиновите хипопотами" играят важна роля в опазването на вида в цял свят.

Снимка 518311

Източник: iStock

Каквото и да предприемат учените обаче, със сигурност ще трябва първо да получат одобрението на местните.

Акулите, дългокрила акула, раковинена акула чук, гигантска акула чук и драстичното намаляване на популацията

Популацията на акулите е спаднала със 70%

Данните не са никак оптимистични

През 2009 г. войници от колумбийската армия убиват хипопотама Пепе и обществото се надига. След този случай хипопотамите стават защитен вид в Колумбия, напомнят от MSN.