По-рано този месец бяха официално обявени няколко от най-очакваните филми на предстоящата Киномания. 38-мо издание на фестивала отново ще ни направи подвластни на кино изкуството между 13 ноември и 1 декември, а първите обявени заглавия ни правят все по-нетърпеливи за началото.

Филми с Мария Бакалова и Анджелина Джоли идват на Киномания 2024

Филми с Мария Бакалова и Анджелина Джоли идват на Киномания 2024

Ето кога ще можем да гледаме “Сжажантът”, “Мария” и още от най-дългоочакваните нови филми

Сред тях са "Мария", в който ще видим Анджелина Джоли като оперната певица Мария Калас, както и "Стажантът", в който пък Мария Бакалова влиза в ролята на Ивана Тръмп - първата съпруга на Доналд Тръмп.

Друг от филмите, в които също има българско участие и също заслужава внимание, е "Берлингуер. Голямата амбиция".

Именно в рамките на Киномания 2024 ще се състои неговата българска премиера, след като откри 19-ия кинофестивал в Рим само преди дни - на 16 октомври. Историческата драма ще можем да гледаме на 22 ноември в Зала 1 и си струва да не я пропускаме, тъй като освен че е сред най-големите италиански исторически продукции за тази година, има и силно българско участие.

Снимка 688542

Източник: Киномания

Историята в "Берлингуер. Голямата амбиция" всъщност се фокусира върху личността на Енрико Берлингуер. Той е лидер на италианската комунистическа партия и една от най-влиятелните политически фигури в Италия и в света през 70-те години на миналия век. Филмът започва с неуспешния и държан в тайна атентат, извършен срещу политика през 1973 г. в София.

Именно у нас са снимани ключови епизоди от филма, от който е част голям български творчески и технически екип. Тук е сниман атентатът срещу Енрико Берлингуер, както и посещението му на конгрес на КПСС в Москва, където той открито отстоява автономността на Италианската комунистическа партия, противопоставяйки се на Брежнев. Интересно е, че за снимките на филма Зала 1 на НДК е преобразена от българския екип в конгресна зала на КПСС в Кремъл.

В "Берлингуер. Голямата амбиция" участие имат и няколко български актьори. Сред тях са Светослав Добрев, който влиза в ролята на Тодор Живков, Николай Данчев като Леонид Брежнев, Владимир Люцканов като Игор Пономарьов (един от най-близките сътрудници на Брежнев), Огнян Симеонов като висшия партиен функционер Борис Велчев и Леарт Докле, който пък изиграва преводача, убит при неуспешния атентат срещу Берлингуер.

Снимка 688543

Източник: Киномания

В главната роля на италианския политик ще видим актьора Елио Джермано, награждаван в Кан и Берлин. Режисьор на филма е Андреа Сегре, който пък е носител на "Златен глобус", на награди от Венеция, както и на наградата на Европейския парламент "Люкс".

"Берлингуер. Голямата амбиция" вече имаше своята световна премиера като откриващ филм на кинофестивала в Рим, където участва в конкурсната програма, а от 30 октомври тръгва в кината в Италия. За първи път у нас ще можем да го гледаме на 22 ноември в Зала 1, като на премиерната прожекция ще присъства българският и част от италианския екип на филма. След премиерата на Киномания 2024 пък се очаква да се завърти в избрани кина в страната.

Каква ще е следващата роля на Захари Бахаров в новия филм “Стадото” на Милко Лазаров

Каква ще е следващата роля на Захари Бахаров в новия филм “Стадото” на Милко Лазаров

Българският филм открива Киномания 2024

Билетите за "Берлингуер. Голямата амбиция", както и за останалите филми в Зала 1 на НДК, са вече пуснати в продажба.

Пълната програма на Киномания 2024 предстои да излезе скоро.