За всички киномани фестивалният филмов маратон продължава. Тази година CineLibri е до 30 октомври и то в цели пет града у нас.

Cinelibri 2022, “Преоткритото време”, “φ1.618”, “Синът”, “Супергерои”, “Синдикалистката” и още филми от програмата на кино-литературния фестивал

11 филма, с които Cinelibri ни спечели и тази година

Кино и литература отново завладяват България

До края на кино фестивала, който се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново обаче не остава много време и затова вече дойде ред да бъдат обявени големите победители в тазгодишното издание.

Голямата награда в конкурса за пълнометражен игрален филм на CineLibri спечели "Невинният" - ексцентрична френска комедия, чийто режисьор е Луи Гарел. Него можем да видим и в една от главните роли. Любопитното за филма е, че е вдъхновен от действителни случки, а сюжетът на "Невинният" е явно наистина грабващ, защото успява да отмъкне наградата от конкуренция с още девет заглавия.

В случай че сме решили да гледаме филма, какво можем да очакваме от него биха ни подсказали думите на Камен Калев.

Режисьорът, който е и президент на журито, определящо победителите, сподели: "Наградата се присъжда заради майсторската режисура, балансирания ритъм на действието, постъпателното и комплексно разгръщане на сюжета и образите на главните герои. Журито дава висока оценка на честните, умело нюансирани персонажи, на талантливите актьорски изпълнения и на забавните обрати."

Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК, разбира се, в присъствието на журито, в което са и Аманда Стерс, Оливие Бурдо, Марио Григоров и Ясмин Пучи. По време на събитието освен на "Невинният" награда бе отредена и на още един филм.

Нея грабна "Приключенията на Сол Белоу" с режисьор Асаф Галай. Документалният филм е впечатлил друго жури, представено от Асен Владимиров, Катерина Ламбринова и Костадин Бонев. Тримата връчиха отличието за най-добър документален филм в конкурс, който тази година се проведе за първи път в историята на фестивала CineLibri.

CineLibri 2020, “Възпитание на чувствата” и пет акцента от фестивала

Литературата и тази година отива на кино

Шесто издание на фестивала CineLibri

На филма "Теодор Ушев: Невидими връзки" му бе връчен почетен диплом, а "φ1.618" също си заслужи награда. Всъщност отличието получи Велика Прахова, която вече може да се похвали с наградата си за най-добър дизайн на костюми в съвременното българско кино.

CineLibri продължава до 30 октомври (неделя), а програма и още информация има тук.