Сезонът във Висшата лига на Англия приключи през изминалия уикенд и стана ясно кои отбори изпадат от елита и кои ще са новите му членове.

Вместо Лийдс, Лестър и Саутхемптън от новия сезон във Висшата лига ще гледаме Бърнли, Шефилд Юнайтед и Лутън. Интересното в случая е, че не изпадането на Лестър, които преди седем години станаха шампиони, бе сред най-обсъжданите неща, а влизането на Лутън.

Падението на отбора започва през 2009 г., когато заради финансови проблеми изпада от Чемпиъншип и бързо се озовава в петото ниво на английския футбол. Но сега ще играят футбол на най-високо ниво. И всички говорят за това къде точно Лутън ще приема съперниците си, когато е домакин.

Това ще бъде Kenilworth Road, на който отборът играе от години. Стадионът е доста нетипичен за Висшата лига, защото капацитетът му е едва 10 000 седящи места. Също така е разположен в непосредствена близост до обитавани жилищни имоти, което го прави изключително колоритен.

И да, през следващия сезон отбори като Арсенал, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед ще трябва да гостуват на Kenilworth Road, където гостуващите фенове буквално трябва да преминат пред домовете на много хора, за да влязат на стадиона.

Много хора са изключително развълнувани от този факт, защото това е стадион, който отразява една отминала епоха в английския футбол. Но Лутън има планове за бъдещето и Kenilworth Road няма вечно да остане техен дом, макар да е такъв от далечната 1905 г.

От BBC разбираме, че отборът има планове да построи нов стадион. Нещо, за което се говори от години, но все някак не се случва. Е, сега проектът за Power Court е напълно готов и изграждането му може да започне. Всъщност по първоначални планове то трябваше да приключи тази година, но заради пандемията това не се случи.

Сега обаче има надежда, че стадионът ще е завършен до 2026 г. и ще отразява някои от основните черти на настоящия стадион на Лутън. Капацитетът на Power Court ще бъде значително по-голям - 23 000 зрители. Въпреки това доста милиони ще трябва да бъдат похарчени и за настоящия стадион, за да може той да приема мачовете от следващия сезон. Става дума за около 15 милиона долара.

Рексъм - футболният отбор на Райън Рейнолдс, върви нагоре

Райън Рейнолдс успява и във футбола

Рексъм прогресира

Но това едва ли ще е проблем, защото Лутън ще получи 170 милиона паунда през следващите три години, защото успя да си осигури промоция. Ако отборът не изпадне в първия си сезон, тази сума ще набъбне на 290 милиона паунда, пише CNN.