Да бъдеш последователен и успешен в спортната си кариера, а постиженията ти да се оценяват подобаващо, е много важно за всеки състезател. А когато спадаш в графата параспортисти, силната воля и всеки успех се достойни за още по-голямо уважение.

Елия Грийн - първият олимпийски спортист, признал се за транссексуален мъж

Първият олимпийски спортист, признал се за транссексуален мъж

Когато искаш да смениш женския обор с мъжкия

Именно него си спечели 17-годишната индийка Шитал Деви преди началото на Параолимпийските игри. Тя е състезател по стрелба с лък и златен медалист в своята дисциплина на Азиатските параигри. А вече няма търпение да покаже на какво е способна пред целия свят, както и да се бори за най-голямата си мечта - олимпийското злато.

Деви е родена с фокомелия - рядко вродено заболяване, което я прави първата в света - и единствената активна - жена стрелец с лък, която се състезава без ръце. Тя борави с оръжието с крака си, като си помага и с брадичката. И докато за някои това, което прави, изглежда извън предела на човешките възможности, за нея е просто поредна възможност да покаже способностите си. И винаги го прави със спокойно изражение и пълна концентрация върху мишената на 50 метра разстояние.

Само на 17 години индийската спортистка признава, че винаги, когато види медалите, които досега е спечелила, се вдъхновява да покорява още върхове. И е категорична, че едва сега започва - затова със сигурност тепърва ще чуваме за нея и спортните й подвизи. Досега страната й има само един бронзов медал по стрелба с лък на параолимпийски игри, затова тя е решена тази година да промени статистиката към по-добро.

Въпреки сериозната конкуренция, пред която ще се изправи, треньорите на Шитал Деви са убедени, че тя ще успее, защото е "обречена да играе този спорт - и да печели". Не по-малко интересна подробност, е, че спортистката всъщност има само две години опит зад гърба си, но с много желание, увереност и постоянство успя да постигне наистина впечатляващи успехи, пише BBC.

В началото обаче всичко изглежда много трудно, дори "невъзможно" за младото момиче. Тя изпитва много силни болки в краката и затруднения как точно да ги използва по предназначение с този случай, но някак успява да намери правилната за нея техника, чрез която да стреля и да бъде точна.

Тъй като семейството й не може да си позволи специално устройство, което да й помага заради липсата на горни крайници, нейният треньор й създава специален лък, с който да й е по-лесно. Екипировката включва каишка за горната част на тялото, направена от материали, използвани в коланите за чанти, и малък инструмент, който Деви държи в устата си, за да помогне за освобождаването на стрелата. 

Само в рамките на две години девойката преминава от период на обучение до уцелване на шест последователни десетки във финала на индивидуалното състезание за жени на Азиатските параигри през 2023 г., което й носи златен медал. Сега Шитал Деви е решена да даде най-доброто от себе си на Параолимпийските игри и е убедена, че пред нея няма никакви ограничения - става дума само за това колко силно желаеш нещо и колко здраво работиш за постигането му.