Жена, смятана за най-възрастния човек в света, почина в Южна Африка на 128-годишна възраст. Майката на седем деца Йохана Мазибуко издъхва в дома си в Джубертън, Северозападна провинция на Южна Африка, на 3 март. През май тя щеше да навърши 129, съобщават местните власти. Близки до нея потвърждават, че тя има документи за самоличност, които доказват, че е родена на 11 май 1894 г. Столетницата никога не е ходила на училище и не можела да чете или пише, добавят още източниците.

Говорейки пред News24, нейната болногледачка и снаха, Тандиве Весиняна, казва, че Мазибуко вероятно е починала от инсулт.

На 128-ия си рожден ден Мазибуко споделя пред изданието: "Изумена съм защо все още съм тук след толкова много години. Защо още съм тук? Хората около мен непрекъснато умират. Кога ще умра? Какъв е смисълът да си жив? Светът ме умори, защото просто седя тук и не правя нищо", разкрива тогава тя.

Столетницата има още 11 братя и сестри, от които трима по-малки са все още живи. Мазибуко израства във ферма, където отглеждат предимно царевица, като признава, че тогава сякаш не е имало толкова проблеми.

И въпреки че не помни добре детството си, няма да забрави едно нашествие от скакалци. "Имаше толкова много и толкова големи, че можехме да ги хванем и изядем. Все едно ядеш месо. Ние просто ги изпържихме и ги хрупахме."

Докато расте, Мазибуко се храни предимно с прясно мляко и див спанак. Признава, че модерната храна не ѝ е по вкуса. Омъжва се за по-възрастния от нея вдовец Ставана Мазибуко, но не може да си спомни кога. Двамата имат седем деца, две от които все още са живи. Освен това Йохана Мазибуко има над 50 внуци и правнуци в Южна Африка. Мазибуко оцелява и двете световни войни, както и две глобални пандемии (Covid-19 и испанския грип).

В момента официално най-възрастният жив човек в света е жена, родена в Сан Франциско, на 115 години. Тя получава титлата след смъртта на френската монахиня сестра Андре, на 118 години, по-рано през 2023 г.

По време на раждането си Мария Браняс Морера - потвърдена от Рекордите на Гинес като най-възрастния човек - страда от втора вълна на бубонната чума. Сега тя се смята за "суперстолетница" - титла, която се дава на хората, след като преминат 110-годишна възраст.

Люсил Рандън, сестра Андре и тя ли е най-възрастният жив човек в света

На колко години е най-възрастният жив човек в света

Историята на сестра Андре

Морера, която има три деца, 11 внуци и 13 правнуци, отдава старостта си на "реда, спокойствието" и на това "да стои далеч от токсични хора". И въпреки възрастта си, тя е активна в социалните медии, като често публикува в Twitter с помощта на дъщеря си. Освен това е запалена пианистка, уточняват от Daily Mail.