Докато едни изследователи и откриватели гледат смело напред в бъдещето на човечеството и не спират да ни изненадват с нестандартните си идеи, други продължават да се интересуват живо от началото на човешката раса. Затова и интересните открития не спират.

Homo erectus, първобитните хора, пещерите и кога започват да използват огъня

Първата среща на човека с огъня

И как променя еволюцията

Поредното идва от учени от Университета в Тел Авив и Еврейския университет в Йерусалим. Те откриват вкаменелости, които твърдят, че принадлежат на нов тип праисторически човек, неизследван до този момент.

Смята се, че той е живял преди 140 000 до 120 000 години. Разкопките са близо до град Рамла, затова и на прачовека е дадено условното име Нешер Рамла. Според изследователите, той има сходни характеристики както с неандерталците (най-вече в зъбите и челюстите), така и с архаичния Homo sapiens (по-специално в черепа).

Но пък това, което отличава Нешер Рамла от съвременния човек, е напълно различната структура на черепа, липсата на брадичка и много големите зъби. Смята се, че откритият нов праисторически човек е т.нар. изчезнала популация, която се чифтосва с Homo sapiens, пристигнали в региона преди около 200 000 години.

Типът Нешер Рамла е прародител както на неандерталците в Европа, така и на архаичните популации Homo sapiens в Азия. Археологическите находки показват, че Нешер Рамла "е притежавал напреднали каменни технологии за производство на инструменти" и най-вероятно взаимодейства с местните Homo sapiens, предава Science Daily.

Учените са категорични, че откритието е с голяма стойност и ще помогне да се намерят отговори на някои вековни въпроси за човешката еволюция. Например сега може да се предполага, че неандерталците са се появили в района на Леванта, а не в Европа, както се смяташе досега.

Нешер Рамла се определя като "изчезнала" популация, която отговаря и на въпроса как гените на Homo Sapiens се откриват в популацията на неандерталците, която вероятно е живяла в Европа дълго преди пристигането на Homo sapiens.

Учените, участвали в разкопките и изследванията, казват, че те разбиват мисленето в стереотипи, заради което откритите фосили на новия тип праисторичерски човек досега са се приписвали на познати групи от човешката еволюция, въпреки отличителните различия.

Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата загадка около праисторическите животни

Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и надали ще разберем) за тях

На по-късен етап малки групи от типа на Нешер Рамла Хомо мигрират в Европа, където еволюират в "класическите" неандерталци, а също и в Азия, където се превръщат в архаични популации с неандерталски черти. Като кръстопът между Африка, Европа и Азия, израелската земя е и пресечна точка на различни човешки популации, които се смесват помежду си и след това се разпространяват в Стария свят.