Да гледаш изригването на вулкан (от безопасно място, разбира се) е едно от най-вълнуващите неща на света. А Исландия е страна, която има какво да предложи на ентусиастите. 

Исландия, изригването на вулкана Фаградалсвял и напливът от туристи

Море от лава сред ледовете

Уникални гледки от Исландия

Може и да не успеем да произнесем името на най-новия изригнал вулкан на Исландия - Фаградалсфядл, но евентуално бихме могли да посетим мястото като една от горещите туристически забележителности.

Според съобщения в исландските медии районът на изригването на вулкана, който се намира на полуостров Рейкянес, западно от столицата Рейкявик, е върху частна земя, собственост на около 20 души.

Снимка 531047

Източник: GettyImages

Те са получили запитвания от брокери и други заинтересовани страни с няколко предложения, които вече са на масата на преговорите. Интересът към закупуването на земята се е появил с изригването на вулкана през март и вероятно е свързан с капитализиране на туристическия потенциал, пише Forbes.

Собствениците са готови да продадат земята, ако се стигне до добро споразумение. Междувременно те проучват възможностите за подобрения, включително изграждане на пътеки, паркинг и евентуално дори нов път, за да се намалят значително часовете за пешеходен туризъм, необходими в момента за достигане на мястото.

Бьорк, изригването на вулкана Фаградалсвял в Исландия и защо се радва певицата

Вулканът, който зарадва Бьорк и исландците

Исландски ценности