Природата има умението да ни оставя без думи и да ни вдъхновява, понякога за на пръв поглед щури идеи. И не говорим само за екстремните спортове, а и за едно друго доста необичайно изживяване - сватба на фона на изригващ вулкан.

Мястото е полуостров Рейкянес в Исландия, в близост до столицата Рейкявик. Преди месец там изригна вулканът Фаградалсвял - за пръв път от 800 години. Природното явление се превърна в истинско събитие за местните, а мястото е посетено от над 45 хиляди души в последните седмици.

Исландия по принцип е едно от местата по света с най-чести вулканични изригвания. Но различното този път е, че то е много по-достъпно за всички, които искат да го видят от максимално близка, но и безопасна дистанция.

Освен това изригването е много "тихо и спокойно" - лавата е с капацитет 10 кубични метра в секунда, като традиционно е в пъти повече. Затова и рискът от експлозивно изригване е много малък. Потокът от лава постепенно превзема целия пейзаж, а учени взимат проби и не се ангажират с предвиждания колко точно ще продължи природното явление.

Бьорк, изригването на вулкана Фаградалсвял в Исландия и защо се радва певицата

Вулканът, който зарадва Бьорк и исландците

Исландски ценности

А след като Исландия отвори границите си за чуждестранни туристи, се очаква вулканът да се превърне в основна атракция - красива, но без никакви условия и удобства.

Това обаче не спира ентусиастите, които отиват не просто за да се насладят на езерото от лава, но и да се врекат във вярност пред него. Те стават все повече, а спомените им остават за цял живот.