Запознати сме с основните факти в историята на България. Посещавали сме и някои от най-популярните селища и исторически обекти в свободното си време. Колко често обаче си задаваме въпроси за това, което сме видели и не сме намирали отговор?

Мистичните пътеки на България, 52 по-малко познати пътеки за всеки, Пътеводител на хубавите места - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Из пътищата на България

При Ирена Григорова това се е случвало доста често. Толкова, че да превърне хобито си - историята, в пълнокръвно занимание.

"Във всички праисторически обекти на територията на България и Балканите се намират изключително интересни, и често необясними артефакти, които учените подминават, просто защото не могат да обяснят.

Това, което правя аз, е да покажа голям брой от тези "направо извънземни" находки. Когато са събрани в една книга, си даваме сметка, че това не е просто случайност, а някакъв код или пък тайно послание оставено от древните хора", допълва Григорова, която е автор на пет книги, посветени на места и събития, свързани с вековната история на България.

Снимка 611315

Източник: Апостроф

Последната е "Скрито наследство". За нея Ирена пътува не само из страната, но и до Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция. За да покаже колко свързани са съдбите на народите на Балканския полуостров.

По пътя си тя посещава не само историческите музеи, но и разговаря с местното население, което се оказва извор на многобройни истории.

"Научих се, че хората много искат да разкажат това, което знаят, и само чакат да се появи някой като мен, който е готов да ги слуша. Аз имам висок праг на приемане на всякакви необикновени истории и заради това хората не се притесняват от мен. Смятам, че всяка история би могла да е истина до доказване на противното."

Балканите са сравнително малко парче земя, което заради разположението си на кръстопът между два континента, е прекалено богато на история. С какво е уникален полуостровът, който населяваме? Бихте ли го сравнила с друго място по Земята също с толкова изобилно историческо минало?

Балканите са малко, но много важно за развитието на човечеството, парче земя. В епохата на праисторията тук е било място, което може да се сравни с рая. Климатичните условия са били много добри и е имало земни ресурси. Заради това населението на Балканите прави огромен скок в развитието си, взимайки най-доброто от мигриращите по това време племена.

Снимка 611314

Източник: Апостроф

Тук за пръв път възниква минното дело и обработката на злато, и сребро (Варненското златно съкровище). Тук е изобретена първата крепостна стена (Провадия солницата). Тук са основите на първите каменни къщи (Дуранкулак). Тук се появяват и първите наченки на писменост (на територията на България, Сърбия и Румъния). Тук са и първите "мегаполиси" (Провадия солницата, Пловдив и Пазарджик).

Развитието на Балканите след това се разпространява из цяла Европа. Неслучайно учените наричат Балканите "Люлка на съвременната европейска цивилизация". Такива центрове са и Египет, Шумер и Акад, Микена. Но, разбира се, много по-късно.

В "Скрито наследство" и в YouTube канала ви не страните и от малко по-алтернативни обяснения на митологични вярвания и герои - говорите за космически произход на някои от тях. Как подобни вярвания се съвместяват с историческите факти?

Всичко винаги е въпрос на гледна точка. Ако човек е с консервативна нагласа към света и няма любопитство да открива нови неща, тази книга ще е направо скандална. Ако обаче оставим за малко предразсъдъците и знанията, които са ни наливали в училище, можем да открием един напълно нов свят.

Днес ние наричаме теориите за съществуване на предпотопни цивилизации и извънземни посетители "алтернативни". Но истината е, че те съществуват откакто съществува и самото човечество. Просто официалната наука ги е избутала в ъгъла, за да може да обясни разбираемо света. За предишни цивилизации разказват няколко от античните автори като Хезиод, Овидий.

Древен астронавт, археологически музей Прищина

Източник: Ирена Григорова

Древен астронавт, археологически музей Прищина

За високи технологии, които не отговарят на времето, си пишат и още много други автори, например Платон в известния си труд "Държавата". Всички приемат Платон като сериозен човек, дал основата на съвременното държавно устройство, но не обръщат никакво внимание на разказа му за бронзовия кон, който намерил под земята цар Гигес. Защо е така? Просто от малки са ни научили да слагаме филтър на нещата, които не могат да бъдат обяснен.

Единствената ви книга, посветена само на един конкретен човек, е "Скитник в мрака" за Вълчан войвода. Защото точно той от хилядите образи, населяващи българската и балканска история, привлича вниманието ви?

Всичко започна от пътуванията ми за "Мистичните пътеки на България". Почти на всяко от местата се намираше човек, който да ми разкаже, че иманярите търсят точно там съкровището на Вълчан войвода. Това са места, които са доста отдалечени на разстояние. От Странджа през Ямбол, до Луковит, Чипровци или Русенско.

Самото съществуване на войводата е разтеглено в промеждутък от около 200 години, което също е странно. Започна да ми става интересно и умишлено започнах да се ровя. При мен често става така. Нещо ми става интересно, започвам да търся информация и докато не изчовъркам всичко по темата, не мога да се спра. Така се е появявала всяка една от книгите ми.

Представяла ли сте си някои от сюжетите, за които разказвате, да бъдат превърнати на филм? Кои от тях биха били най-впечатляващи на кино?

Аз съм голям фен на приключенските и фентъзи филмите. Докато проучвах темата за Вълчан войвода, прочетох много иманярска литература. В нея има толкова много сюжети, че могат да бъдат направени 10 сериала.

Скитник в мрака, Разказите на стария дъб, Тайните за змейовете - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Посветени на българската история и митология

Един от най-любимите ми герои е митичният иманяр Кръстьо Пулев. В историята му има замесени чужди спец служби, тайнствена секретна лаборатория, в която се пазят архиви от цял свят, останки от извънземни кораби, скрити в дълбоки пещери, роботи и машинки, някои от които могат да свалят самолети от голямо разстояние, несметни съкровища, течности, които могат да изцелят най-тежките болести и дори кръста, на който е разпънат Иисус Христос. Според мен Кръстьо Пулев може да е вдъхновение за всеки добър сценарист.

Какви са плановете ви след "Скрито наследство"? Коя е следващата тема, която буди интереса ви?

Сега съм си дала малко почивка от писането. След три години и четири нови книги ми се иска да се върна към снимането и телевизията. Имам проекти за два нови документални филма. С проф. Диана Гергова заминаваме за Румъния, където в момента е изложено Свещарското златно съкровище, което тя откри. Там тя ще изнесе няколко лекции за траките-гети, които проучва от дълги години. След това ще обиколим места, свързани с гетите, които са намерени от румънските археолози. В момента се работи над няколко новооткрити храмове-гробници.

Досега не е правен филм, който да показва в цялост гетската култура. Обикновено всичко приключва със Свещарската гробница и археологически резерват Сборяново. Поставили сме си за цел да видим много повече. Да сглобим картината от това, което е намерено на наша територия и откритото в Румъния.