Времето най-после прилича на пролет, а Великденските празници и допълнителните почивни дни в началото на май ни карат да потърсим интересни дестинации, на които да ги прекараме. Трите книги днес ни дават идеи за по-малко познати места в България.

"Мистичните пътеки на България II"

Белинташ, изворът Светата вода, Скалите над Приморско, Устремският манастир, Никополският скален манастир, Кръстати камен в село Ветрен са само част от местата, които ни представя Ирена Григорова във втората част на книгата си, посветена на мистичните обекти в родината ни.

Снимка 571380

Източник: Апостроф

Освен манастири и църкви, тя представя и някои малко позната мегалитни светилища, които се славят със силното си въздействие и необяснима енергия.

Изд. Апостроф, 18 лв.

"52 по-малко познати пътеки за всеки"

Неслучайно предишните книги на Ели Иванова се радват на голям успех - тя не само ни разказва за любопитни места и по-малко познати маршрути в България, но дава и полезни съвети за това как да стигнем там, кога е най-подходящото време за посещение, както и какво е състоянието на съоръженията, и маркировките.

Снимка 571378

Източник: Колаж / Сиела

С този удобен пътеводител с красиви снимки, дело на авторката, може да сме сигурни, че ще сме добре подготвени за разходка.

Изд. Сиела, 24.90 лв.

"Пътеводител на хубавите места"

От трите книги в днешната селекция тази на Оля Стоянова и Живко Джаков е най-художествената. Макар да тръгват по следите на малко познати места из България, текстът повече напомня репортажи или дори кратки разкази за живота там.

Снимка 571379

Източник: Колаж / Жанет-45

Авторите минават от почти обезлюдени села в Родопите през забравени вековни надписи в северозападна България и параклиси в Кюстендилско, за да ни покажат наистина хубави и почти непознати места, които си струват всеки изминат километър.

Изд. Жанет-45, 28 лв.