Селекцията ни с книги за този уикенд няма да ни кара да пътуваме в далечни земи. Оставаме в България, където трима съвременни автори ни връщат в реални или въображаеми моменти от българската история, и митология.

"Скитник в мрака"

С личностите на хайдутите са свързани много легенди, като някои от тях може и да почиват на истината, но доста не са такива. Вълчан Войвода е едно от любопитните имена, за които и до днес се спори дали е реална личност или само мит.

Снимка 569906

Източник: Апостроф

Ирена Григорова се заема със задачата да проучи измислен персонаж ли е той, с какво свързваме най-често името му и каква е истината за несметните му съкровища, станали причина за множество иманярски легенди и десетки търсачи на богатствата му из България.

Изд. Апостроф, 16 лв.

"Разказите на стария дъб"

Богдана Кривошиева избира интересен формат, за да запознае децата и родителите им със средновековната история на България. Тя разказва за Първото и Второто българско царство под формата на приказка, без дати и години, и без досадна фактология.

Снимка 569908

Източник: Колаж / Хермес

Като историк, разказите й почиват на действителни факти, но авторката включва и някои легенди, и предания, както и щипка художествена измислица за онези епизоди от историята, за които няма категорични данни.

Изд. Хермес, 14.95 лв.

"Тайните за змейовете"

Всеки е чувал поне за една легенда или приказка за змейовете. Какво точно са тези митични създания и какво значи образът им в българската митология? Защо змейовете отвличат девойки и има ли подобни образи и в други световни митологии?

Снимка 569907

Източник: Колаж / Сиела

На тези въпроси иска да отговори Христо Буковски, автор на "Опасният архив на богомилите", който включва в новата си книга и над 170 снимки в книгата си.

Изд. Сиела, 20 лв.