"Като рефер трябва да сте безпристрастен и да уважавате и двата отбора. Трябва да може да вземате и трудни решения за част от секундата." Това са думи на един от най-великите футболни съдии на всички времена - Пиерлуиджи Колина.

Светослав Петков от ансамбъл "Българе" - как се събират 20 хил. души за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Завръщане към българското: 20 хиляди души и 200 години назад във времето

Директорът Светослав Петков за 15-ото издание на Фестивала в Жеравна

Философията му се припокрива с тази на Християна Гутева - най-популярната футболна съдийка в България, която е част и от ранглистата на международни рефери на УЕФА. "Това е комплексна дейност. Много важна е психическата устойчивост и възможността за бързо вземане на решения", казва тя.

И докато психическата устойчивост е нещо, на което Християна иска да обърне повече внимание в бъдеще, то решителността не й създава проблеми. Тя определено знае какво иска и смята, че е изключително важно човек да има отправна точка - "това прави изборите по-лесни, а труда - оправдан".

Християна Гутева е родом от Габрово - Градът на хумора и сатирата, и признава, че много обича смеха и доброто настроение, нищо че понякога изглежда "доста сериозна". Занимава се със спорт от малка, като започва да тренира лека атлетика в клуба на баща си, а по-късно учи кинезитерапия в Националната спортна академия.

анкета

Какво мислите за Световното първенство по футбол за жени?

Виж резултати

Опитват се, но не могат да се сравняват с мъжете 15.5%

Доста интересни и интригуващи мачове се получават 35.5%

Поредна и излишна демонстрация на феминизъм 19.4%

Браво момичета, вие сте сила 29.7%

Фен на футбола обаче е от много по-рано - от времето, когато гледа мачове с баща си и брат си. Идеята да се занимава със съдийство се ражда съвсем спонтанно, докато гледа мач, когато е на около 14. "Представих си как и аз съм част от тази игра, запленила милиони фенове по света. А мечтите се сбъдват!"

Като футболен съдия Християна Гутева е доста натоварена - има максимум един почивен ден в седмицата. Тренира също толкова усилено, колкото и футболистите. Тренировките й са съобразени с броя и вида мачове, на които ще свири. За съжаление не играе футбол, защото спортът крие доста рискове от контузии, които биха попречили на работата й.

А в нея, както можем да предположим, не липсват и много предразсъдъци по отношение на това да си жена в предимно мъжка професия. Но Християна може и да ни изненада, защото според нея в последните година се наблюдава промяна в положителна насока. Въпреки това тя никога не е приемала нещата лично.

Кои са отборите в настоящето Световно първенство по футбол за жени, които успяват да ви изненадат до момента?

Изненадите още в края на груповата фаза не бяха малко. На първо място можем да сложим отпадането на Канада и Германия, но пък можем да отличим отбора на Мароко като една от изненадите на турнира.

А кои са фаворитите ви?

Европейските шампионки от тима Англия имат доста стабилно представяне до момента. Не можем да твърдим същото за САЩ, които са носителки на последната световна купа, а записаха две равенства в груповата фаза (а преди излизането на интервюто САЩ отпаднаха Швеция в осминафиналите - б.а.).

Смятате ли, че женският футбол заслужава повече внимание, отколкото получава?

Категорично! През последните години той стремглаво се развива и има много какво да предложи на футболните фенове. Не само заслужава, но и получава внимание, както показва статистиката за настоящето първенство, което е с рекордна гледаемост и посещаемост за всички женски световни първенства до момента.

Имате малко дете. Смятате ли, че като жена е по-трудно да съчетавате семейството със спортна кариера в сравнение с колегите ви мъже?

Определено да! Но това е част от благословията да си жена - понякога даваш много повече, но и получаваш много повече.

Най-труден мач в кариерата ви до момента или съдийско решение, което е трябвало да вземете?

Трудните моменти не са били един или два, както и сложните ситуации от съдийско естество. Именно в това е есенцията на футболното съдийство - винаги има предизвикателства и винаги има аспекти, в които да станеш по-добър. Трудно човек може да намери зона на комфорт в това занимание и затова е и толкова интересно.

На кой мач мечтаете да свирите?

Много са. Но този, който мога да окачествя като мечта, е финал на Олимпийски игри.

Какво предстои пред вас в близките месеци?

Всяка седмица ново предизвикателство и нов наряд. Поради наситената програма на есенния полусезон ме очакват мачове в родните първенства и назначения от УЕФА. Обичам разнообразието и динамиката, така че този начин на живот много ми харесва.