Факт е, че съвременните деца, живеещи в градовете, са се отдалечили толкова от природата, че понякога нямат реална представа откъде идва храната им. Това показва и скорошно проучване след американските деца, което цели да проучи кои са погрешните им схващания, свързани с храната.

Снимка 521958

Източник: iStock

От него научаваме, че 40% от американчетата между четири и седем години смятат, че хотдогът е с растителен произход.

41% от тях вярват същото за бекона, а 44% са убедени, че сиренето също расте по дърветата (обарзно казано). Затова пък стряскащите 47% от децата смятат, че пържените картофки са от животински произход.

"Пуканките и бадемите са другите често погрешно определяни храни, които децата смятат за произлезли от животните - 30% от запитаните ги определят така", пояснява екипа на проучването.

Снимка 546738

Източник: iStock

Малките са също толкова объркани по отношение на това кои животни стават за ядене и кои - не. 77% от тях определят кравите за неподходяща храна, 73% мислят същото за прасетата, а 65% - за пилетата. Затова пък 1% от децата определя пясъка като годен за ядене.

Вегетарианство, веган диета, яденето на месо и каква е връзката с депресията, и тревожността

Пази ли ни месото от депресия

Какво установиха учените

Изследването, публикувано в Journal of Environmental Psychology, има и друга цел - да събере данни, на база на които да образова населението за ползата от това да се намали консумацията на месо. Става дума не само за здравословните мотиви да наблегнем на растителна диета, но и за намаляване на въглеродния ни отпечатък.