Според годишната класация на Economist Intelligence Unit най-скъпият град за живеене за 2020 г. е бил Хонконг. Но другият месец в многомилионния град предстои да влезе в сила нов Закон за националната сигурност, който може да промени коренно стандарта и начина на живот там.

Коронавирусът, най-скъпите градове в света и как пандемията промени класацията

Новите най-скъпи градове в света

COVID-19 оказа влияние и тук

Вероятно новите мерки ще се отразят на всички сектори в икономиката, но киноиндустрията ще е сред най-засегнатите.

Защото държавните служители ще могат да променят издадените одобрения за прожекции на филми, включително и със задна дата. Освен това наредбата предвижда и три години затвор в случай на нарушение.

Снимка 544434

Източник: iStock

Прочутата хонконгска режисьорка Мейбъл Чанг споделя пред Variety, че най-големият проблем е липсата на уточнения кое е позволено и кое не. Няма и ясен механизъм за обжалване, ако се стигне до съд.

Редица режисьори се опасяват и от друго - че новият законът ще се окаже голям риск за инвеститорите. А това може да доведе до намаляване на финансирането в индустрията.

Снимка 544433

Източник: iStock

И явно притесненията им не са безпочвени, защото през 2018 г. производители на филмов реквизит са били признати за виновни за това, че са направили фалшиви банкноти за криминалния филм "Тривиза".

И въпреки че парите били нагледно маркирани като бутафорни, авторите им все пак били осъдени. Според тях, ако нещо подобно се случи след влизането в сила на новите мерки, то вероятно би било прието като заплаха за националната сигурност.

Джеки Чан, цензурата и защо актьорът иска да стане част от Китайската комунистическа партия

Защо Джеки Чан подкрепя Комунистическата партия

Даже иска да бъде приет в редиците й

Министърът на търговията Едуард Яу заяви, че законодателството ще осигури ясна правна рамка за регулиране на сектора. Въпреки това около 90 000 души са напуснали Хонконг през последните 12 месеца заради страха от предстоящи репресии.