Всички знаем за Тарзан - героя, отгледан от маймуни в джунглата. Не един и двама актьори са влизали в неговия образ през годините, но, оказва се, има хора, за които това не е роля, а начин на живот.

Хо Ван Ланг е виетнамецът, когото определят като "истинския Тарзан". По време на Виетнамската война, в която умира почти цялото му семейство, той и баща му намират убежище във виетнамската джунгла.

От 1972 г. двамата оцеляват някак и се приспособяват към живота в дивата природа. В продължение на десетилетия дори не знаят, че войната е приключила и вече е безопасно за тях и извън джунглата. През 2013 г. те са открити от местни и върнати обратно в цивилизацията. Но е трудно да се каже, че това за тях е спасение.

Бащата на Ланг има нужда от медицинска помощ, но въпреки че я получава, умира през 2017 г. Двамата му синове предполагат, че причина за смъртта му, въпреки че вече е на преклонна възраст, е рязката промяна в начина на живот и храните, които се консумират в съвременния свят.

А преди дни научихме и че "истинският Тарзан" е починал от рак на черния дроб на 52 години след 40 години живот в джунглата и осем в настоящата действителност извън нея. Близките му смятат, че диагнозата, довела до фаталния край, е причинена от стреса и съвремието, както и от всички преработени храни, които се консумират. Ланг от време на време е пиел и алкохол, предава Daily Mail.

Все пак, през почти целия си живот виетнамецът се е хранел само с това, което природата може да му предложи, и то с минимална термична обработка. Но директният му сблъсък с живота, който всички ние живеем днес, му струва прекалено много - живота. А това може само да ни накара да се замислим какво и как ни разболява.