Нобеловата наградата е най-престижната в света. Разбира се, за актьорите по-важно е да спечелят заветния Оскар, но нобелистите са направили много повече за света от една запомняща се роля в касов филм.

Спечелилите Нобелова награда са писатели, учени, борци за доброто на света, за мира, за природата. И сега възможност да стане част от този списък има едно 16-годишно момиче.

Снимка 412432

Източник: GettyImages

Нейното име е Грета Тунберг. Тя от Швеция, ученичка, но на първо място - деен активист в борбата срещу климатичните промени. Вместо в игри и забавления, тя прекарва свободното си време в организиране на кампании, повеждане на шествия, речи пред многобройна публика.

Тунберг стана известна най-вече с гневната си реч пред Европейската комисия, в която застана очи в очи с големите лидери и ги обвини за съсипването на планетата и бездействието срещу промените в климата.

Сега Грета има шанса да стане най-младият носител на Нобелова наградата за мир. Това признание все още е на Малала Юсафзаи - пакистанката, която спечели отличието едва на 17 години (през 2014г.)

Снимка 412430

Източник: GettyImages

Шведската ученичка организира масово младежко движение, което отдавна излезе извън границите н родината й, за да се бори с настоящите и бъдещи последствия от човешката дейност, които водят от климатични и екологични катастрофи. 

Това не е първото признание за Грета и нейната дейност, защото тя попадна и в последната класация на списание Time за 25-те най-влиятелни тийнейджъри в света за 2018 г

Хосе Андрес - готвачът, номиниран за Нобелова награда за мир

Готвачът, номиниран за Нобелова награда за мир

Какво не знаем за него

Освен активист в защита на природата, Тунберг е и веган. Между двете има тясна връзка, защото шведската ученичка и нейното семейство се отказват от консумацията на животински продукти заради огромните количества въглероден диоксид, които се изхвърлят в атмосферата при тяхното производство.