Жанрът на научната фантастика хич не е за подценяване. Определено предизвиква въображението и най-новата екранизация на "Дюн" ни припомня именно това. Историята, вероятно знаем, е по книгите на Франк Хърбърт и попада сред класиките в жанра. Дори и да ни се струва обаче, че научната фантастика не е точно за нас, следните три книжни заглавия биха запалили всеки читател.

Черен леопард, червен вълк, Сумрачен патрул, Колелото на времето - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

На фантастична тематика

"Марсиански хроники"

Една от най-популярните творби на Рей Бредбъри е наситена с трагични и комични моменти, които приковават вниманието с разказа за една извънпланетарна мисия на човечеството, прицелило се към Марс.

Откриващото действие се случва на Земята, но планетата ни е опустошена от ядрена война. И разбира се кой друг, ако не американците, се впускат в търсене на ново начало. Втурват се да завладяват "червената планета", но ги очаква изненада. Марс има как да отвърне на удара.

"Дюн"

Франк Хърбърт ни пренася на планетата Аракис - пустинна и негостоприемна. Дом на гигантски пясъчни червеи, мистериозно местно население и една особено ценна подправка. И когато младият Пол Атреидски е избран да бъде месия, който да поведе галактиката към ново, по-светло бъдеще, се разгръща епична война.

Историята пленява с мистицизъм и задържа интереса като провокира любопитството на читателя за това какво ли би представлявало междугалактическото ни общество в далечно бъдеще.

"Франкенщайн"

Едва ли ни е непозната историята на Мери Шели. Доктор Виктор Франкенщайн създава същество от отделни части от човешко тяло, които съединява. Но се ужасява от творението си. Това, което не очаква обаче е, че самото то има силата да унищожи всичко най-обичано и съкровено за доктора.

Скитник в мрака, Разказите на стария дъб, Тайните за змейовете - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Посветени на българската история и митология

Книгата е любима на ценителите на научната фантастика, но дори и никога де не сме чели нищо от този жанр, може да започнем именно с "Франкенщайн". Едва ли има по-валидна причина от тази, че се разглеждат човешки въпроси, актуални и днес, включително за личните страхове. А и ни кара да се замислим - доколко ние самите сме отговорни за собствените си действия и решения, пише Esquire.