Тазгодишното издание на Евровизия беше белязано от скандал, след като в края на конкурса стана ясно, че Европейският съюз за радио и телевизия е анулирал резултатите от гласуването на журито в шест държави и те са били заменени с изчислен резултат. 

Евровизия, Румъния, Украйна и има ли измама в точките и гласуването

Когато "кирливите ризи" на Евровизия излязат наяве

Има ли измама в гласуването

Според Европейският съюз за радио и телевизия, когато националните журита подават своите гласове на финала, независимият паневропейски партньор за гласуване на Евровизия открива "неправилни модели на гласуване" в шест от гласовете на журито на страните Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

Те сравняват гласовете на шестте журита с останалите журита от втория полуфинал и става ясно, че нещо не е наред с гласуването още тогава.

"Журита от тези шест държави ясно се класираха начело - или с други думи: бяха се договорили да гласуват един за друг. След "нередовните модели на гласуване" (нека го наречем просто "измама"), открити в полуфинал 2, Европейският съюз за радио и телевизия взе смело решение: обявиха гласовете на шестте журита за невалидни и вместо това ги замениха със заместващ обобщен резултат", е официалната позиция на Европейският съюз за радио и телевизия, която обявиха в сайта Eurovision World. Според ЕСРТ е открит модел за размяна на гласове между замесените, което е недопустимо за конкурса.

На 14 май Украйна стана победител в музикалния конкурс Евровизия. Победата на Kalush Orchestrа обаче значи, че Украйна ще бъде домакин на следващото издание на Евровизия. По този повод президентът Володимир Зеленски каза, че страната "ще направи всичко възможно" да проведе финала през 2023 г. в "украински Мариупол" - "свободен, мирен и изграден отново".

Евровизия 2022, Украйна, Kalush Orchestra и това ли е големият победител в конкурса

Ето кой спечели Евровизия

Има ли изненадани

Заради непредизвиканата военна агресия срещу Украйна, Русия беше изключена от тазгодишното издание на Евровизия.