В събота, 14 май, Украйна стана победител в музикалния конкурс Евровизия. Преди гласовете на зрителите по целия свят, резултатите от националното жури на всички държави класираха в челната десетка на първо място Великобритания, следвана от Швеция, Испания, Украйна, Португалия, Гърция, Италия, Нидерландия, Австралия и Азербайджан.

Евровизия 2022 г., Kalush Orchestra, S10, Konstrakta и пет от най-добрите песни, които участват в конкурса тази година

5 от най-добрите песни на Евровизия за 2022 г.

България категорично не е сред тях

Най-много точки зрителите обаче дадоха на Украйна (439), Молдова (233), Испания (228), Сърбия (225), Великобритания (183) и Швеция (180). С вота си обърнаха резултата и класира песента на украинската банда Kalush Orchestrа на първо място.

Ръководителката на румънската делегация на песенния конкурс Юлияна Марчук заяви в неделя вечерта, 15 май, пред обществената телевизия TVR, че 12-те точки, които страната е дала за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна, която стана победител в конкурса. TVR е румънският оператор на конкурса за песен на Евровизия.

Тя каза, че още в неделя сутринта е поискала официален отговор от Европейския съюз за радио и телевизия във връзка с тази ситуация, но все още не е получила такъв.

Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това и увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Румъния беше една от трите държави, плюс Грузия и Азербайджан, чиито гласове не бяха съобщени официално от представител на националното жури по време на конкурса, заради технически проблеми. Резултатът от гласуването на тези държави беше съобщен от изпълнителния надзорник на Европейския съюз за радио и телевизия Мартин Йостердал. В изявление на своя уебсайт румънският оператор нарича решението на Евровизия "неприятна изненада".

Според румънската телевизия оценката на тяхното жури не е взета предвид при изчисляването на крайното класиране. Организаторите на Евровизия са я анулирали и са присъдили "друг набор от точки на участниците във финала от името на журито" на Румъния, посочва ТVR в прессъобщение, в което отбеляза, че "правилата са били променени по време на играта, без участниците да бъдат информирани предварително."

"В тази извънредна ситуация, която ни изненада неприятно, TVR помоли организаторите на Евровизия да ни предоставят официално ясните причини, поради които са подменили оценката на журито в Румъния със "заместител", изчислен по непрозрачен начин. В зависимост от отговора, който ще ни бъде изпратен, TVR си запазва правото да предприеме мерки за коригиране на създадената ситуация", се казва още в официалното съобщение, пишат от Romania Insider.

Евровизия 2022, Украйна, Kalush Orchestra и това ли е големият победител в конкурса

Ето кой спечели Евровизия

Има ли изненадани

Оказва се, че подобни на проблемите на Румъния, са имали и Грузия. GPB - грузинският обществен оператор, публикува изявление относно "дисквалифицирането" на грузинското жури от Евровизия 2022. Според изявлението на Евровизия националното жури от Грузия е дало най-висока оценка на Украйна, което означава 12 точки. При обявяването на точките на финалното шоу обаче се оказва, че 12-те точки от Грузия са присъдени на Обединеното кралство.