Когато миналата година навършва 114 години, Елизабет Франсис казва, че ако доживее до 115-ия си рожден ден, има едно простичко желание - две парчета торта.

Джон Алфред Тинисууд - най-възрастният мъж в света според Рекордите на Гинес

Въпрос на късмет ли е дълголетието - какво знаем за живота на най-възрастния мъж в света

Джон Тинисууд е на 111 години и е новият рекордьор на Гинес

Сега, след като вече е добавила още една година към дълголетния си живот, желанието на най-възрастната американка е изпълнено. Тя е отпразнувала рождения си ден този месец със семейството си, което ѝ е подарило голяма торта с ванилов крем.

"Може да изяде толкова парчета, колкото поиска", споделя 69-годишната Етел Харисън - внучка на Елизабет Франсис.

До 22 февруари тази година Елизабет Франсис е вторият най-възрастен човек в САЩ, но става абсолютният рекордьор, след като Еди Чекарели почива няколко седмици след 116-ия си рожден ден. Тази пролет от организацията LongeviQuest връчват плакет на жената, който отбелязва постижението ѝ за най-възрастен жив американец.

"Беше шокирана да чуе, че вече е най-възрастната - не можеше да повярва. Тя ни изненада всички", споделя внучка ѝ Етел Харисън.

По думите ѝ баба ѝ вече говори с лек шепот и прекарва по-голямата част от времето си в леглото у дома, където живее с единственото си дете - 95-годишната Дороти Уилямс. За двете, освен Етел Харисън, се грижат и няколко болногледачи. Всъщност Елизабет Франсис е най-възрастният човек, който все още живее у дома си. А в класацията за най-възрастни хора в света се нарежда на четвърто място.

Според близките ѝ нейният хумор, увереност и топъл характер са ѝ помогнали да доживее тези години. Внучка ѝ издава, че тя може и да спи много повече, отколкото преди шест месеца, но продължава да казва точно това, което мисли, без да се сдържа. И всъщност именно в това се крие нейният съвет за дълголетие: "Говори каквото мислиш и не дръж езика зад зъбите си."

Освен заради дългия си живот, Елизабет Франсис е "бабата на Америка, обичана от семейството и общността си, на която се възхищават от цял свят" и заради житейската си история за вярата, силата на духа и семейството, пише The Washington Post.

Родена в Луизиана през 1909 г., Елизабет Франсис е на 11 години, когато майка ѝ умира и заедно с петте ѝ братя и сестри са разделени и изпратени да живеят при роднини. Тя прекарва тийнейджърските си години с леля си, а по-късно, когато е вече самотна майка, управлява кафене в Хюстън в продължение на 20 години.

Жената така и не се е научила да шофира, затова винаги е вземала автобус или е ходела пеша и съответно по-активният ѝ начин на живот може и да е една от причините за дълголетието ѝ.

"Тя е водила простичък живот и винаги е била заета със семейството си", издава още внучка ѝ. Тя допълва също, че семейството ѝ редовно се отбива да я вижда, включително тримата ѝ внуци, петимата ѝ правнуци и четиримата ѝ пра-правнуци.

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

Уроци от хората, живели най-дълго

За навършването на 115-ата си годишнина, Елизабет Франсис казва, че е благодарна на Господ, че е все още тук. Освен това се надява да да достигне 117 - на тази възраст е настоящият най-възрастен човек в света - Мария Браняс от Испания.