Финландия винаги е била страна, която свързваме с висок стандарт на живот, с вечните глетчери, с Белите нощи, а отскоро и с Pantsdrunk - философският начин, по който местните се радват на настоящето и на всеки ден, завършвайки го с чаша питие в спокойната атмосфера на дома.

Дните тук обаче често - всъщност през цели два месеца в годината, свършване нямат. Затова е виновен природният феномен Бели нощи, заради които Финландия е наричана и Страната на незалязващото слънце. Точно тогава денят и нощта се сливат, и сякаш цялото време е пред нас - същото, което често изтича между пръстите ни както кристално чистата вода се спуска по внушителните глетчерите в скандинавската страна.

Снимка 419574

Източник: NEXT-DC

Дори и в краткосрочните ни планове да не планираме ваканция до Финландия, няма проблем - Финландия идва при нас. И то в целия си блясък.

Elements of Finlandia е pop-up изложба, която удобно се е разположило в пространството на площад "Света Неделя", където за момента времето е спряло.

В очакване ъгълът на София Хотел Балкан да получи своето ново лице, изложбата идва, за да ни покаже как природните феномени на Финландия вдъхновяват не само пътешественици, художници, поети и фотографи, но и създателите на новия дизайн на бутилката на водка Finlandia.  

Снимка 419572

Източник: NEXT-DC

Сред строителната площадка сценографката Ева Вентова е изградила три интерактивни инсталации, които ни правят част от магията на Финландия и начина, по който те участват в производствения процес на водката. Нелесна задача, защото е трябвало да съчетае на едно трите елемента - luonto (природа), tislaus (дестилация) и muotoilu (дизайн). Те са и триото в основата на редизайна на самата бутилка.

Идеята на интерактивната изложба е поне за малко да се превърнем в повелители на природата и нейните стихии. Така ще усетим по-близо как кристално чистата вода се спуска надолу по глетчерите, като поставим ръка върху парче лед.

Снимка 419609

Източник: NEXT-DC

Ще видим Незалязващото слънце и безкрайния хоризонт, където границита между ден и нощ не съществува. Ще може да сложим ръка на този феномен и да променяме това, което виждаме пред себе си.

Снимка 419568

Източник: NEXT-DC

Точно под това слънце пък расте ечемикът, който се използва за направата на прозрачната алкохолна напитка.

Снимка 419610

Източник: NEXT-DC

Той става едно цяло с ледената вода по много специален начин - чрез 50-часова дестилация, включваща над 200 стъпки, които превръщат естествените финландски съставки в чиста водка.

Elements of Finlandia е на площад "Света Неделя" 5
всеки ден до 26 април от 18 до 22 ч. Входът е свободен