Животът на костенурката Джонатан несъмнено е по-различен от нашия и най-вероятно дори е бил по-интересен. Все пак той е най-старото живо сухоземно животно със своите вече навършени 190 години. Дори може да се похвали и с това, че е част от Рекордите на Гинес.

Джонатан и костенурката, която е на 190 години и е най-възрастната от вида си

На колко години е най-възрастната костенурка в света

Джонатан е преживял много неща

Произходът на Джонатан е от Сейшелите, но от 1882 г. насам живее на отдалечения остров Света Елена, разположен насред Южния Атлантически океан. Смята се, че костенурката е родена в началото на 1800 г., като точната ѝ дата на раждане обаче не е известна. Въпреки това се смята, че е на около 190 години, съдейки по физическото ѝ здраве и ранни снимки.

Любопитно е, че според някои учени Джонатан може би даже е на 200 години, тъй като информацията относно пристигането му на остров Света Елена не е точна и няма реални данни за раждането му. Според резултатите от анализирането на черупката му, при пристигането си на острова той е бил напълно зрял и най-малко на 50 години.

Интересно е също, че по време на съществуването на костенурката са се случили две световни войни, смяната на 69 президенти в САЩ, както и изобретяването на радиото, телефоните, телевизорите, интернетът и колите.

И понеже Джонатан е обичан член на своята островна общност и неин най-възрастен жител, хората, които се грижат за него, организират тържество, с което да отбележат 190-ия му рожден ден.

Партито, което е продължило цели три дни, е започнало на 2 декември с истинско пиршество за Джонатан. Освен че си е похапнал на воля от любимите си зеленчуци и друга здравословна храна, той е получил и торта, както и свои песен и видеоклип за рождения си ден.

Костенурката Хоуп, която е била спасена от посегателство на контрабандисти и заживява втори живот на ролери

Костенурката, която заживя втори живот... на ролери

И сега е по-бърза от останалите от своя вид

Изненадите обаче далеч не свършват дотук. Събитието е било отбелязано също и с плакати, прославящи живота на Джонатан, които са били изложени на територията на дома му, пише People.