Хоуп е от най-редкия вид костенурки, от който на планетата ни са останали едва други 300 като нея. Заради това, че е застрашена от изчезване, привлича вниманието на контрабандисти. Целта им е била да я изтъргуват, но за щастие Хоуп е спасена. А сега живее втори живот на безопасно - в зоологическа градина и вече на ролери.

Джонатан и костенурката, която е на 190 години и е най-възрастната от вида си

На колко години е най-възрастната костенурка в света

Джонатан е преживял много неща

Историята на Хоуп обаче ни връща още преди три години, когато е открита заедно с 56 други застрашени костенурки от граничари в Хонг Конг. Намерена е в куфар, принадлежал на африканец, по-късно осъден на две години затвор за контрабанда.

След спасяването на костенурката, първоначално са се погрижили за нея в Хонг Конг и са поставили под долната част на черупката ѝ ролки, за да може да поддържа баланса си. Това се е наложило, защото единият от предните ѝ крайници липсва.

Когато Хоуп е преместена в зоологическа градина във Великобритания, получава подобрения за ролерите си и сега вече дори е по-бърза от останалите костенурки там.

Сейшелските острови, костенурките и гигантското влечуго, което прояви хищнически инстинкт

Необичайното хищническо поведение на една костенурка

Нещо, което се документира за първи път

А в близко бъдеще на Хоуп ѝ предстои една изключително важна мисия - да предотврати изчезването на невероятния вид, към който принадлежи. Затова скоро ще се присъедини към програма за размножаване, като целта е да бъде създадена "генетично жизнеспособна популация", пише BBC.