По-рано тази година световноизвестният режисьор Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър със спектакъла "В самотата на памуковите полета". В представлението на режисьора Тимофей Кулябин и по текст на Бернар-Мари Колтес, участва и Ингеборга Дапкунайте - една от най-популярните литовски актриси.

“Хага” с Юлиан Вергов, Деян Донков и Радина Кърджилова с премиера в Народния театър

Какво ново ни готвят Юлиан Вергов, Деян Донков и Радина Кърджилова

Последиците от войната като смешна и зловеща фантасмагория

Доказателство, че Джон Малкович е сред най-важните съвременни актьори и режисьори, е фактът, че е носител на награда Еми и има номинации за Оскар, Златен глобус, БАФТА, Сателит и Сатурн.

Американецът е играл на Бродуей заедно с Дъстин Хофман, а в киното дебютира с филма "Място в сърцето" (1984 г.), за който е номиниран за Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля. Първият му филм като режисьор пък е The Dancer Upstairs (2002 г.).

От сайта на Народния театър разбираме, че скоро отново ще може да видим работата на Джон Малкович на родна сцена. За театрален сезон 2024/2025 той ще дойде в България, за да започне подготовка на бъдещия си спектакъл - "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу. Представлението ще бъде първият от няколкото предстоящи съвместни проекта между режисьора и Народния театър. Предварителните срещи с актьорите ще се проведат през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през септември 2024 г.

За постановката "Оръжията и човекът" се знае, че развива действието в България, като по-голямата част от гeроите са българи, а в основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г.

Любопитен факт е, че пиесата се играе за първи път през април 1894 година в Лондон, а пък в България е преведена и издадена чак през 2018 г., или цели 124 години след публикуването ѝ. Club Z пише, че за това си има причини.

"Оръжията и човекът" осмива българите от края на XIX век и хигиенните им навици, като темата за къпането и миенето на ръцете е доста застъпена. Сред другите теми са цивилизационна изостаналост и сблъсъкът между Ориента и Европа.

“Мери Джейн” с Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева и Елена Телбис с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев”

Трагичната история на “Мери Джейн”, която вдъхновява

Как една самотна майка се справя с болката и скръбта

При поставянето на постановката на Бърнард Шоу във Виена българските студенти там протестират. У нас пиесата не е особено популярна, но по света е точно обратното. А драматургът много се гордеел с нея, като казвал, че така създава впечатление, че действително е бил в България.