Когато преди 17 години се появява YouTube, видеата, които се качват, са доста аматьорски. Сега обаче най-популярните видеоклипове се правят с внушителни бюджети и изглеждат направо като телевизионни предавания.

Джими Доналдсън, MrBeast, YouTube и рекордът за най-много продадени бургери за един ден

Това ли е кралят на бургерите

Или само така му се иска

Малко хора демонстрират промяната на платформата толкова добре, колкото Джими Доналдсън, известен още като MrBeast. Затова и съвсем заслужено той вече може да се похвали, че е човекът с най-много абонати в YouTube. Със своите 112 милиона абонати миналата седмица той официално изпревари Феликс Келберг "PewDiePie".

Едва на 24-годишна възраст Доналдсън създава не просто видеа, а продукции. За целта той се е оборудвал със студио от 5574 квадратни метра, в което да планира и снима съдържанието си.

В едно от най-популярните си видеа той пресъздава декорите от сериала Squid Game на Netflix. Това начинание му струва цели 3.5 милиона долара, а още 456 000 той дава като награда на един от 456 души, които кани да се състезават в предизвикателства, вдъхновени от сериала. В друг свой клип пък предлага един милион долара за игра на криеница.

Очевидно е, че Доналдсън не се притеснява да си харчи парите, но това, разбира се, не е без причина. Идеята му е ясна - да привлича и забавлява зрителите си.

Подобно на други хора в YouTube, той започва да публикува видеоклипове, снимани в спалнята му и без знанието на родителите му. MrBeast е част от платформата още от 2012 г., като за последните десет години се е доказал не само като създател на качествено и креативно дигитално съдържание, а и като предприемчив бизнесмен.

Джими Доналдсън вече е богат. Според Forbes той е спечелил 54 милиона долара само през изминалата година. Любопитно за него е, че управлява и собствен франчайз за бързо хранене - MrBeast Burger. Освен че голяма част от приходите си реинвестира в нови видеоклипове, той отделя част и за благотворителност, пише The Guardian.

Преди две години американецът основава филантропска организация, която вече е дарила около два милиона ястия на нуждаещи се хора в Северна Каролина. През 2019 г. пък стартира кампанията Team Trees. Благодарение на дейността ѝ 20 милиона дървета са засадени в Съединените щати.

MrBeast, Джими Доналдсън и как се печелят 54 милиона долара от YouTube за година

Да спечелиш 54 милиона долара от YouTube за година

А ние работим за една запата

Сега Доналдсън може и да е пример за младите, но миналото му не е съвсем безпроблемно - като тийнейджър е отправял хомофобски коментари. Това поведение обаче явно е вече зад гърба му и качествата му на човек, който държи на занаята и публиката си, се ценят от мнозина, най-вече от хората в развлекателната индустрия.