Като оставим настрана миенето на ръцете, Джеймс Хамблин не е използвал сапун от пет години. Той предупреждава, че нашата мания да бъдем чисти вреди на микробиома, който ни поддържа здрави.

Ненужни опаковки, сапун и какво да правим с мрежичките от чесъна

Какво да правим с мрежичката от чесъна

Една неочаквана идея

Д-р Джеймс Хамблин започва "проекта", когато за първи път се премества в малък апартамент в Бруклин, за да се занимава с журналистика, след като решава да загърби медицинската си кариера.

В книгата си Clean той обяснява, че решението му от една страна е свързано с намаляване на разходите и времето. Хамблин осъзнава, че ако се мием около 30 минути на ден, до края на живота си, ще сме изгубили околи две години от него. Въпреки това, основната насока на проекта му е много по-биологична.

"Внасях доста минимализъм в живота си и в същото време започнах да уча за микробиома на кожата", казва Хамблин в интервю за Today.

Той пояснява, че точно като микробиома на червата - имаме трилиони микроби, които живеят вътре в нас, разполагаме с такива и по цялата ни кожа. 

"Реших да направя няколко експеримента, за да видя какъв е смисълът от режимите за хигиена и грижата за кожата, които всички ние спазваме, при положение че през цялото време сме покрити с микроби, по-голямата част от които са напълно здравословни и дори полезни за нас", пояснява докторът. 

Чревния микробиом е свързан с всичко - от здравето на червата до настроението ни. Съвсем наскоро учените започнаха да се интересуват повече от микробиома на кожата ни и как влияе на здравето ни. Според някои изследвания хората се къпят твърде често, увреждайки собствените си микробиоми, включително потенциално полезни бактерии, които играят роля за здравето на кожата. Има дори доказателства, че състояния като акне могат да бъдат отчасти причинени от нарушаване на обичайния микробиом на кожата.

Снимка 569750

Източник: iStock

Разбира се, има и недостатъци от това да не се къпем и не на последно място е отношението на хората към идеята, както се случва с Джеймс. Въпреки че не използва сапун или друга козметика за къпане, той все пак продължава да мие ръцете си, от хигиенична гледна точка и заради пандемията от COVID-19. Той обаче установява, че миризмата на тялото, която излъчва, когато се къпе, всъщност не е толкова силно изразена през годините, когато изобщо не се къпе.

"Кожата ми бавно стана по-малко мазна и имах много по-малко петна от екзема", казва той пред Guardian. Лекарят допълва, че не е миришел на бор и лавандула, но за сметка на това вече не е излъчвал и тази неприятна миризма от преди, типична за моментите, в които е пропуснал един ден да сложи дезодорант под мишниците. 

Хамблин също е критичен към козметичната индустрия, като отбелязва, че в ЕС над 1500 химикала, съдържащи се в продуктите за лична хигиена, са били забранени или ограничени, докато в САЩ този брой е само 11.

Всекидневният душ и коя част от тялото не трябва да мием под душа

Коя част от тялото не бива да мием под душа

Съветите на експертите

Въпреки че според него решението му да не използва сапуин и други козметични продукти е най-правилното, което е взимал, Хамблин казва, че целта му не е да препоръчва този подход на всички. Той признава, че макар решението да е променило живота му, в много отношения е трудно и ужасно, затова и не е за всеки.