Социалните мрежи отдавна не са запазена територията за младите. В тях попадаме на разнообразно съдържание, което не признава никакви граници, най-малко възрастови. И това е шансът дори някой на преклонна възраст да добие световна слава - бързо, неочаквано, но не и незаслужено. Поне ако говорим за едни италиански баби, които станаха любимки на потребителите от целия свят.

Малкото селце в Италия, което ни дава пари, за да живеем в него

Малкото селце в Италия, което ни дава пари, за да живеем в него

Радикондоли се бори с обезлюдяването доста успешно

Италия свързваме най-вече с вкусната храна и с тяхната философия за хубавия живот. Страната може да се похвали и с една от т.нар. Сини зони в света с висока концентрация на столетници. Това е остров Сардиния. И определено има какво да научим от местните възрастни хора и техния начин на живот. И не е особена изненада популярността им в социалните мрежи.

Грациела Инкампо на 89 и нейната приятелка от детството Тереза ​​Калия на 88 години се превърнаха в истински хит в социалните мрежи. Освен милиони гледания и харесвания, с публикациите си те успяват да привлекат и голям брой посетители в най-старата пекарна в Алтамура - Antico Forno Santa Caterina, основана през 1307 г.

Именно там двете възрастни дами посрещат всички, които искат да се докоснат до автентичната италианска кухня на региона. Приготвят неуморно вкусни печива, забавляват се от сърце, не пропускат да изпият по едно мартини и да заразят всички с усмивките и енергията си. Предават и ценни уроци по готварство и го правят със стил, а понякога и под звуците на електронна музика.

Метър хляб, запечен с прясно сирене страчатела, домати и шунка копа или пък току-що изпечени фокачи, а защо не и орекиете - прясна паста, характерна за региона. Всичко това се приготвя от Грациела и Тереза, а понякога чакането е близо час, защото желаещите да опитат кулинарните им магии са все повече.

Двете може да имат общо 45 внуци и правнуци, но намират време да заснемат и видеата си за социалните мрежи. Именно тук на помощ идват внуците, както и племенниците, които се техният мост към технологиите и необятното интернет пространство. Всичко започва на шега, когато през 2023 г. част от местните жители решават да отворят отново най-старата пекарна в региона. А двете баби се превръщат в най-добрите възможни рекламни лица, обяснява CNN.

Освен да се забавляват и да популяризират пекарната, както и Алтамура като туристическа дестинации, Грациела и Тереза имат и друга много важна цел - да съхраняват традициите на региона, както и на местната кухня. Те са прекарали целия си живот тук, където хлябът е истинска ценност.

Изненадващата столица, обявен за най-автентичния град за храна в Европа – и не е в Италия, Франция или Испания

Изненадващата столица, обявен за най-автентичния град за храна в Европа – и не е в Италия, Франция или Испания

Много близо до България

А традиционният местен вид Пане ди Алтамура получава сертификат за защитено наименование за произход от Европейския съюз, което означава, че може да се приготвя само в тук и с местни съставки: грис, вода, сол и естествена закваска.