За своите осем сезона Game of Thrones се превърна в един от най-популярните сериали в световен мащаб. Успехът му може да се опише като културен феномен. Е, последните няколко сезона оставиха феновете разочаровани, но те не се и водеха по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, най-малкото защото все още не е завършил последната част от поредицата "Песен за огън и лед".

След като видяхме ожесточената битка за Железния трон и всичката кръв, която бе пролята за него, той бе съвсем резонно претопен от Дрогон. Трон, за който от векове се водят битки и спорове, защото всеки иска да управлява Седемте кралства.

През всички тези сезони слушахме истории за миналото и как домът Таргариен бил някога могъщ и велик. Владеел цял Вестерос без никакъв проблем, защото имал на разположение дракони и нито капка милост към опонентите си.

Крал Визерис Таргариен

Източник: HBO

Крал Визерис Таргариен

Сега най-после можем да се потопим в този свят с "Домът на дракона" (House of the Dragon), базиран върху "Огън и кръв" на Мартин, която излезе на български през 2019 г. Сериалът е обявен като предистория на Game of Thrones и е фокусиран изцяло върху дома Таргариен и техните премеждия.

Имахме възможността предпремиерно да изгледаме първия епизод на сериала, за да добием представа какво точно ни очаква в оставащите девет епизода от първи сезон.

Всичко започва с избирането на Визерис Таргариен (Пади Консидайн) за крал, след като наследниците от мъжки пол на предшественика му умират. Съдбата не е особено милостива и към него, защото също не го дарява с наследника, който той иска. Но за сметка на това има умна и силна дъщеря - Ренира (Мили Алкок/Ема Д'арси), която обожава да язди дракони и предпочита да се бие на бойното поле, отколкото да бъде използвана като инкубатор за наследници.

Ренира Таргариен и Алисент Хайтауър

Източник: HBO

Ренира Таргариен и Алисент Хайтауър

За да има по-голяма яснота кога точно се случва всичко това, трябва да кажем, че събитията в "Домът на дракона" се развиват 172 години преди раждането на Денерис Таргариен (Емилия Кларк).

Проблемът обаче е ясен - няма как жена да седне на Железния трон. Такова нещо до момента в историята на Вестерос не се е случвало, а има немалко хора, които биха направили всичко, за да не се и случи.

Някои от съветниците на краля смятат, че най-логичният избор за негов наследник е брат му - Демън (Мат Смит). Щеше да бъде и най-добрият, ако не беше импулсивен и обзет от жажда за кръв и справедливост.

И спокойно можем да кажем, че Таргариен наистина ще са на фокус, защото фамилиите Баратеон, Ланистър, Старк и компания са по-скоро пълнеж. Битка за трон ще има и това е ясно, защото именно тя е основата на всички романи на Джордж Р.Р. Мартин. А споменавайки името му, трябва да кажем, че той е взел участие в създаването на сериала заедно с Райън Кондал. Нещо, което няма как да не приемем като атестат за високо качество и зрелище.

И поне първият епизод предлага от всичко по малко (меко казано). Има типичната за света на Game of Thrones жажда за власт, има добре познатите ни брутални сцени с насилие, от които кръвта се вледенява. Не липсват и секс сцените и изобилието от голи женски тела.

Но може би най-важното за сезона е наличието на дракони. И то не бебета, на които им трябват няколко години, за да пораснат и станат опасни, а напълно развити огнедишащи чудовища, които очакват да чуят вълшебната думичка, за да изпепелят всичко - Дракарис!

Премиерата на "Домът на дракона" е на 22 август