Търсачите на силни усещания имат повод за радост, защото и тази година на 1 и 2 февруари в кино "Люмиер" за 17-и път ще се проведе ежегодният фестивал за екстремни спортове и приключения "Дни на предизвикателствата".

Както винаги, наситената с горещи филмови заглавия, презентации и уъркшопи програма, ще предложи преглед на най-силните спортни постижения, лични предизвикателства и каузи през годината.

На 1 февруари голямата звезда е Гийом Пиерел - гид от респектиращата школа на Шамони, който ще разкаже за екстремните ски, като ще разгърне презентацията си във филм с негово участие, озаглавен "O'Parizad - песента на ангелите".

 Тиери Рено

Източник: Дни на предизвикателствата

Тиери Рено

На 2 февруари гост лектор ще бъде Тиери Рено - планински водач с впечатляваща кариера, чийто талант на водач и катерач се проявява още преди да навърши 20 г. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Очакват ни и шест премиери и филми в областта на приключенското кино, между които и две български продукции. Сред родните атлети, които ще видим на голям екран, са бегачът Петър Иванов и велосипедиста Цветан Иванов, изкачили за по-малко от 24 часа върховете-първенци на четири български планини. Освен това ще бъдат представени и постиженията на катерачите Виктор Варошкин и Емилиян Колевски, прокарали нов маршрут на 4000 метра надморска височина, под връх Мон Блан.

Снимка 604343

Източник: Дни на предизвикателствата

По време на фестивала ще бъде направен и преглед на важни теми като хижите, безопасността в планината и ключови природозащитни каузи. Между тях е проектът на БДЗП за закупуване на земи в Сакар планина, където могат да бъдат задомени и съхранени няколко застрашени от човешката дейност вида - лалугерът, царският орел и соколът. Друга природозащитна инициатива, която ще бъде анонсирана, е опазването на вековните дървета.

БДЗП, Николай Терзиев, кучета за борба с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и колко полезни са за опазването на природата

Кучетата, които спасяват животи

Николай Терзиев от БДЗП за неоспоримия принос на кучетата за борба с отровите за опазването на дивата природа

В рамките на "Дните" ще бъде отдадена почит на алпиниста, зоолог и природозащитник Боян Петров, който в началото на февруари 2023 г. трябваше да навърши 50 години. Пълната програма на 17-тите "Дни на предизвикателствата" може да бъде разгледана на официалния сайт на събитието www.predizvikatelstva.com