Тиранозавърът Рекс е един от най-популярните видове динозаври. Виждали сме го в редица детски филми, както и на големия екран, а да видим на живо негови останки със сигурност си е вълнуващо преживяване за всички, които се вълнуват от праисторическите животни.

Първите вкаменелости на Т-Рекс са открити през 1902 година, а от тогава досега са известни още 50 подобни открития. Тази седмица в Ню Йорк бе организиран търг за едни от най-добре запазените останки от тиранозавър рекс в света.

Цената на вкаменелостите стартира от 8 милиона долара и достигна до рекордните 31.8 милиона долара. Екземплярът, чиито останки бяха продадени, е кръстен Стан. А сумата, платена за него, разби на пух и прах предишната най-висока цена, платена за Сю през 1997 г. от Полевия природонаучен музей в Чикаго - 8.4 милиона долара.

Снимка 499669

Източник: GettyImages

Стан е висок четири метра и с дължина малко над 12 метра. Приживе, преди 67 милиона години, се смята, че е тежал осем тона. По черепа и шията му има няколко дупки, които най-вероятно са от сбивания с други животни. Според експертите е бил на 20 години, когато е починал, предава AFP.

Снимка 499666

Източник: GettyImages

Скелетът е открит в Южна Дакота през 1987 г. от аматьора палеонтолог Стан Сакрисон, на когото и е кръстен екземплярът. Учени прекарват общо 30 хиляди часа в разкопки и сглобяване на всички 180 кости на тиранозавъра. Тъй като е един от най-добре запазените видове, по него се правят отливки, които днес могат да се видят в редица музеи по света.

Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата загадка около праисторическите животни

Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и надали ще разберем) за тях

Разбира се, вкаменелости на динозаври прекалено рядко излизат на търг, но очевидната тенденция е, че интересът към тях не само не затихва, а расте. Според законите на САЩ, подобни останки могат да се продават публично, само ако са открити в частен терен, какъвто е случаят. А договорът с купувача (който остава неизвестен) му забранява да прави 3D модели по него с цел печалба.