През февруари NASA направи поредната голяма крачка за човечеството, приземявайки успешно марсохода Perseverance на повърхността на Червената планета. Той вече започна своите изследвания на условията за живот там, а междувременно ние с любопитство научихме историята на Диана Трухильо - директор на полета на Perseverance.

NASA, марсоходът Perseverance и успешното кацане на повърхността на Марс

NASA кацна на Марс. И?

Какво следва от тук нататък

Днес тя е авиокосмически инженер от Американската космическа агенция и се надява с нейните усилия и тези на колегите й да може скоро (вероятно в рамките на година) да отговори на въпроса, който всички си задаваме - дали сме сами във Вселената.

Трухильо е една от малкото испаноговорящи жени в тази специфична сфера на работа. Тя никога не забравя корените си и как едва на 17 емигрира в САЩ от Колумбия.

А още като малко дете, е обичала да лежи, да гледа небето и да си мисли, че там горе има нещо, което е по-добро от това тук. За нея там е и едно по-безопасно място, защото израства на място, където насилието по улиците е ежедневие.

Колумбийката живее в крайна бедност само с майка си. Идва от общество, в което жените не е прието да градят кариера и да постигат мечтите си. Тя обаче решава да не следва тези остарели принципи и едва 17-годишна се качва на самолета за Маями с 300 долара в джоба и без да знае английски.

Започва да работи като домашна прислужница, за да може да си плаща колежа и да се издържа. Успява да влезе в Университета във Флорида, където завършва аерокосмическо инженерство. И това е поредната възможност да достигне до голямата си цел - Космоса.

Трухильо кандидатства в Академията на NASA през последната си година следване и се превръща в първата испаноговоряща жена емигрант, която е приета. През 2009 г. започва работа в космическата агенция и става инженер по телекомуникационни системи на марсохода Mars Curiosity, който кацна успешно на Марс през 2012 г.

Пряк резултат от труда на колумбийката е създаването на роботизирана ръка, което Perseverance ще използва за събиране на проби от скали на Марс по време на своята мисия. По нейна инициатива се състоя и първото по рода си живо предаване на испански на кацането на марсохода, предава People.

Освен да помогне за разбирането и анализирането на Космоса, Трухильо е приела за своя мисия и да покаже на всички испаноговорящи, емигранти и жени в нейното предишно положение, че няма невъзможни неща и единственото, което се изисква, е да не спираш да преследваш мечтите си.