Медицината напредва все повече с всяка изминала година, а лекарите вече могат да разчитат на доста иновативни технологии. И въпреки това в някои ситуации за спасяването на човешки живот е нужна просто една нестандартна идея, която да даде резултат. И доказателство за това е случаят с 34-годишния Дейви Бауер.

Зак Ярброу - мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата

Мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата

Как се бори с болестта Зак Ярброу

Историята му ни връща през април тази година, когато той усеща, че се затруднява да си поеме дъх. Въпреки че винаги е поддържал добра форма и здравословно тегло, тъй като е запален спортист, той не е спирал да пуши активно над 10 години. Освен това не е имал противогрипна ваксина и всички тези фактори накуп го предразполагат към тежка инфекция, която той за съжаление развива.

Когато Дейви отива на лекар, се оказва, че се е разболял от грип. Проблемите с дишането му обаче се влошават толкова много, че се налага да бъде приет в болница. А белодробната му инфекция така и не се повлиява от антибиотиците.

В последствие медиците установяват, че увреждането на органите му е твърде обширно и могат да спасят живота му единствено с белодробна трансплантация. След това го прехвърлят в друга болница, но там състоянието му става дори още по-тежко. В един момент сърцето му спира, но за щастие се възстановява след сърдечно-белодробна реанимация.

Снимка 641571

Източник: iStock

Предизвикателното в случая на Дейви е, че за разлика от повечето пациенти, които се нуждаят от трансплантация, той не страда от хронично заболяване, а от остра белодробна недостатъчност. Затова и няма как процедурата да се планира, а изисква бърза реакция. Дейви няма време да чака донор.

Тогава лекарите са вече категорични, че трябва да измислят стратегия, нещо, което никога досега не са правили, за да спасят живота му. И в крайна сметка успяват.

Първото нещо, с което се налага да се справят, е инфекцията и затова вадят пълните му с гной дробове, докато междувременно го лекуват с антибиотици. Лекарствата явно започват да оказват ефект, тъй като пациентът се стабилизира. Това е и моментът, в който лекарите минават към следващата крачка.

А именно - да измислят как да задържат сърцето на Дейви на място докато се намери донор. И тогава им хрумва идеята да използват импланти за гърди - две на брой с голям размер, които на практика наистина успяват да прикрепят сърцето.

Снимка 641569

Източник: iStock

За щастие само няколко дни по-късно се намира донор. Лекарите отстраняват временно поставените импланти и извършват трансплантацията на новите бели дробове на пациента.

Въпреки че този случай си остава един от най-сложните, с които докторите са се сблъсквали, Дейви е на път към пълно възстановяване, благодарение именно на усилията и нестандартната им идея. По думите им процедурата е била свързана с реални рискове, дори по-големи от тези за човек, когото го чака типична белодробна трансплантация, пише CNN.

Кара Скрубис - момичето с ампутиран крак, което преподава балет

Момичето с ампутиран крак, което преподава балет

За силния дух няма невъзможни неща

Но целият екип се справя съвсем успешно и още през юни пациентът вече може да диша самостоятелно. Следват няколко месеца в интензивно отделение, но до края на септември той е достатъчно здрав, за да бъде изписан и да продължи терапията си в рехабилитационен център. Междувременно през следващата една година Дейви ще бъде стриктно наблюдаван от лекарите.