Светът на модата често е синоним на блясък, лукс и безгрижен живот. Малко хора си дават сметка колко много проучвания, планиране и труд включва изработка на една-единствена рокля от колекциите висша мода например.

"Дейностите ми се простират извън пределите на дизайна. Да, аз измислям дизайните на роклите, тъй като имам усет от малка към това, но моята съществена работа е създаването и развитието на бизнес", казва Десислава Тошева от българската модна къща Caviar Couture.

Макар да създава бранда си почти на шега - след като не успява да намери подходяща рокля за абитуриентския си бал, днес той има клиенти на международно ниво и тепърва ще печели все повече нови. А успехът вероятно се дължи на невероятното съчетание на качества, които Десислава притежава.

"Не летя в облаците и съм изключително скромен човек. Ученолюбива съм. Умният човек знае, че нищо не знае. Затова винаги се стремя да разширявам обхвата на уменията си." А биографията й го доказва: Тошева е бакалавърска степен по международен бизнес мениджмънт и магистратура маркетинг от престижния британски университет "Сейнт Андрюс".

Снимка 626131

Източник: Caviar Couture

На тази солидна основа тя успява да развие Caviar Couture от български бранд за луксозна мода до международно познато име, което облича Мей Мъск и за което пишат издания като Vogue, Elle, L'Officiel, Harper's Bazaar, Madame Figaro, Amica, Marie Claire, Io Donna, Fashion Magazine, InStyle.

Пробивът идва с участието му в звездния шоурум в Кан, от който звездите избират тоалетите си за фестивала. "Роклите ни бяха изложени редом до тези на големи модни брандове, познати в модната индустрия. Не закъсня и поканата към нас от шоурум за висша мода в Париж."

Така роклите на Caviar Couture започват да се предлагат в Париж, а част от тях вече се намират и в шоурум в Холивуд.

Всички заговориха за Caviar Couture, след като Мей Мъск се снима с ваша рокля на корицата на InStyle. Кой момент от развитието на марката обаче вие приемате за най-голям успех?

Участвах два пъти в звездния шоурум към фестивала в Кан, като тази година поставих рекорд за български бранд, представил най-много рокли на бляскавото събитие. Поканена съм и догодина, още преди да е създадена следващата колекция. Всяка една поява на всяка моя рокля е радост, гордост и вълнение.

Не по-малки успехи и радости са повята на дизайните ми Vogue и останалите световни модни издания. Както и участието на бранда в Бала на дебютантките в Париж - Caviar стана първият и единствен български моден бранд, носен на аристократичното събитие.

Но несъмнено изборът на майката на най-богатия човек в света на моя рокля е голям успех за мен. Мей Мъск е жена с изключително високи стандарти, която е ежедневно заобиколена от изобилие от лукс. Така че да впечатлиш човек като нея е индикатор за безупречно качество и много високо ниво на изработка.

Как се стигна до срещата ви с Мъск и как избра именно модела Lilith от колекцията ви?

Госпожа Мъск посети шоурума в Париж, в който освен роклите на Caviar, се предлагат и дизайни на големи световни брандове. Там тя се впечатли най-много от нашата рокля Lilith, която избра и за заснемането на корицата й за списание InStyle.

След като Мей видя всички наши дизайни, прояви интерес да научи повече за бранда и за дизайнера зад него. Свързахме се в социалните мрежи, а малко по-късно успяхме да се срещнем в Кан, където имах честта да разговарям с нея на различни теми и да обсъдим работа по бъдещи проекти.

На базата на личните ви впечатления, що за човек е тя?

Изключително харизматична, земна, енергична и приветлива личност. Излъчва изисканост и благородство. Тя е реален пример за това, че възрастта наистина нищо не означава. Фотосесията с нея за списание InStyle изискваше строга конфиденциалност - целият екип, участващ в проекта, нямахме право да издаваме никаква информация за него и трябваше да пазим снимките, и работата ни с нея в тайна до момента на тяхното официално публикуване.

Кои са други светски личности, които са клиенти на бранда ви? Бихте ли споделили някои от техните специфични и интересни изисквания към вашите модели?

Светските личности, които са клиенти на Caviar са много, но ще разкажа за част от тях.

Най-голямо предизвикателство беше работата с госпожа Мъск. Поради тежко натоварения си график, тя не разполага с време за проби, а те са съществено важни, когато роклите се изработват по лични размери. В нейния случай беше необходимо роклята да бъде завършена от първия път без възможност за проби на етапи, и да бъде отлично ушита с прецизност до всеки милиметър, за да гарантира отлично пасване при първото обличане.

В Кан се срещнах и с Киера Чаплин - внучката на Чарли Чаплин, която първо облякохме за фотосесия за списание InStyle.

Младата аристократка Тийл Бърел, потомка на две от най-влиятелните английски и шотландски семейства - Бърел и Кембъл, избра рокля на Caviar за Бала на дебютантките в Париж.

Синди Седерлунд е друг интригуващ клиент и почитател на Caviar. Тя е продуцент и партньор на холивудския продуцент на Лорънс Бендър - един от най-големите холивудски продуценти. Синди искаше да правим всички проби на роклите на яхтата им в Кан, така че всеки път, в който се срещахме за проби, работата се превръщаше в истинско забавление.

Друг наш клиент е принцеса Рани Вануска Модели. Тя произхожда от семейство на британски, френски и индийски аристократи и е пряка наследница на последния велик индийски император. Тя избра наша рокля на наградите FIFA BEST, на които Лионел Меси бе избран за най-добрия футболист на планетата. На церемонията принцесата прекара вечерта в компанията на Адриана Лима. Супермоделът бе впечатлен от роклята й и пожела да научи повече за нас.

Британската светска личност и аристократка лейди Виктория Хърви е също наш клиент. Беше с наша рокля за премиерата на филма Marlowe в Лондон преди няколко месеца, където бе в компанията на личности като Сара Фъргюсън, Лиъм Нийсън и Лиъм Харт.

Как се определят темите на колекциите ви?

Темите на колекциите зависят изцяло от вдъхновението, което ще получа за всяка от тях. Последната ни колекция A Night At The Opera черпи вдъхновение от величието на оперната сцена и на жената, която е създадена да бъде в центъра на прожекторите. Предишната колекция бе вдъхновена от приказното Амалфийско крайбрежие. В момента съм именно тук, където почивам и размишлявам върху новата си колекция.

Какви платове и материали използвате, и шиете ли в България?

Всички наши рокли се шият в България, където имам пълен контрол над производствения процес. Материите, с които обичам най-много да работя, са 3D дантели, сатен, шифон, коприна. Често работим и с ръчно нашити декорации, които понякога включват хиляди мъниста, кристали и пера.

А какви са спецификите на бизнеса с луксозни дрехи в България и какво вие смятате, че трябва да се промени, за да стане по-успешен той?

На първо място най-важно е качеството на изработка. Шиенето на висок клас дрехи изисква използване на първокласни материи, конструиране на отлични кройки и ушиване с изключително висока прецизност. След качеството, зад успеха на един луксозен моден бранд е задължително отлично и персонално отношение към всеки клиент. Не случайно слоганът на модната ми къща е "Не просто рокля, а преживяване".

Кого си мечтаете да облечете в Caviar Couture?

Може би очаквате да кажа някоя звезда, но всъщност най-много искам в близкото бъдеще да облека в моя рокля моята прабаба, която тази година навърши 100 години.

А как си представяте бъдещето на марката си след десетилетие например?

Надявам се да сме покорили всички световни червени килими, да сме направили множество изяви из седмиците на модата, и роклите да се предлагат в шоуруми в цял свят. Искам Caviar да може да служи за пример на младите български момичета, че всичко е възможно и че с амбиция, хъс и труд, могат да постигнат мечтите си.

Пианистката Лола Астанова разказва за живота и творчеството си броени дни преди концерта ѝ в София

Секси и талантлива - пианистката, която всеки иска да слуша (и гледа)

Лола Астанова за композирането, концертите и инфлуенсърите

Какво предстои пред Caviar Couture в следващата една година?

Много интригуващи проекти с различни знаменитости, светски изяви и поредно участие на филмовия фестивал в Кан, както и представянето на новата колекция. Радвам се да споделя ексклузивна новина, че току-що се появихме и на първите редове на модните ревюта на седмицата на модата в Париж.

Снимка 626130

Източник: Caviar Couture

Популярната актриса Ли Тонг Хсу се довери на Caviar Couture и носи три наши дизайна, които не останаха незабелязани от най-големия моден канал в света Fashion TV, от който й взеха интервюта за всяка от трите рокли.