Дните между Коледа и Нова година определено са по-различни от останалите. Хем ни е празнично, хем не съвсем. Вероятно вече сме на вълна равносметки и прехвърляме набързо изминалите 12 месеца, докато кроим планове за следващите. Или поне се надяваме да минат така, както ни се иска.

Цели, постоянство, воля и три лесни стъпки за изграждането на полезни навици

Как да изградим (и поддържаме) полезни навици

Стартираме с три лесни стъпки

Когато към всички тези размисли за собствения ни живот добавим новините от света, които по презумция са предимно негативни, нищо чудно оптимизмът ни за 2024 г. да се е изпарил през комина, точно както Дядо Коледа с шейната му.

Но има няколко малки трика, с които можем да противодействаме на негативните мисли, които се опитват да ни завладеят в самия край на годината. Защото, дори да не си признаваме, това е време, в което малко или много страдаме за загубата на още една година.

Снимка 647576

Източник: iStock

Приемане

Сякаш всичко и всички около нас ни карат в навечерието на новата година да сме превъзбудени и истински щастливи за това, което ни предстои. Но истината е, че много хора не се чувстват така. И в това няма нищо нередно.

Животът е едно приключение със своите върхове и спадове и ако поредният не особено добър период в него съвпада с края на годината, няма нужда да се насилваме да слагаме усмивка на лицето си. Но пък добра идея е да си дадем новогодишно обещание чашата ни винаги да е наполовина пълна, за да видим до какво ще доведе това.

Осъзнаване

В забързаните празнични дни трябва да поставим всичко на пауза и да погледнем живота си отстрани. Да си дадем сметка къде сме, какво сме постигнали и как сме извървели пътя си дотук. Защото дори в очите на другите да не изглеждаме като най-успешната личност, само ние си знаем колко са ни стрували всички малки, лични битки. И трябва да се ценим усилията си и да се поздравяваме за тях.

Снимка 647578

Източник: iStock

Успехът е процес, а не крайна точка

Често когато си поставяме големи цели стигаме само до разочарование, защото са трудни за постигане. Затова е важно всяка мечта да разделим на малки стъпки, на етапи, които ни водят към крайната цел. Така ще е по-трудно негативизмът да ни завладее и да се чувстваме провалени, а всеки малък успех по пътя към големия ще ни носи по-голямо удовлетворение, защото ще знаем, че сме в правилната посока.

Разбира се, целите ни трябва да бъдат и реалистични, за да успеем да ги постигнем в рамките на следващите 24 месеца. И е важно не просто да кажем, че искаме да отслабнем и да бъдем в най-добрата си форма, а трябва да разберем от какви промени в ежедневието си се нуждаем, за да успеем да го постигнем.

Контролът ни е враг

Няма лошо да искаме всичко в живота ни да бъде под контрол, но трябва да сме наясно, че някои ситуации просто не зависят от нас и трябва да приемем развоя на събитията такъв, какъвто е, без това да ни създава допълнителен стрес. Няма нужда да сe притесняваме излишно и за бъдещи ситуации, на които няма как да имаме контрол. По-добре с трезва мисъл да се нагласяме спрямо настоящата ситуация, съветват от SheKnows.

Снимка 615677

Източник: iStock

С благодарност към щастие

Ако започнем да практикуваме благодарност, можем да пренастроим мозъка си да минимизира негативните мисли, да започнем да гледаме на света в повече оптимизъм и да увеличим производството на допамин. Това обаче е сложен процес, а за да поставим неговото начало, трябва всеки ден да си записваме по три неща, за които сме благодарни. дори да ни се струват банални, ако се замислим, те може да са мечта за някой друг.

Аз съм на първо място

Няма как да се чувстваме добре, ако не отделяме необходимото време за грижа за себе си. За да бъдем оптимисти, трябва да бъдем и малко егоисти. И трябва да намерим правилните за нас навици, които ни карат да се чувстваме добре - като например пет минути медитация сутрин или половин час четене на книга преди лягане.

Сексът, мислите и чувствата и как да изключим в името на удоволствието

Да вземем най-доброто от секса

Включване и изключване

Важна част от грижата за нас е да се обградим от хора, които наистина ни обичат, ценят и подкрепят. И никога, когато имаме нужда от помощ, не трябва да се притесняваме да я потърсим, за да си върнем отново оптимизма.