Често чуваме почти невероятни истории за хора, оцелели в природата дни наред само с блузата на гърба си. Е, поредният подобен случай е от преди дни в Калифорния и човекът, който се е загубил, няма дори и блуза.

Младоженецът, които отиде на медения си месец... сам

Младоженецът, които отиде на медения си месец... сам

Съжалява ли за решението си и как е реагирала булката

На 11 юни 34-годишният Лукас Макклиш решава да си направи следобедна разходка в намиращия се близо до дома му Big Basin Redwoods State Park, след като приятел му разказва за необикновени гранитни образувания, които се намират там.

Първоначалният план е бил след около три часа да се върне вкъщи, затова и не казва на никого къде отива. Облечен е само с къси панталони, шапка и туристически обувки. В джобовете си има само фенерче и джобно ножче. Но нещата доста се объркват, а близките му разбират за това едва пет дни по-късно.

Макклиш, който е опитен турист и катерач и дълги години се занимава с озеленяване на гори, е останал "изумен", че е успял да се изгуби толкова бързо. Прекарва цели 9 нощи и 10 дни в търсене на храна и пътя обратно към дома. Пие вода от реки и потоци като я налива в обувките си, яде горски плодове и спи на мокри листа.

За това време успява да отслабне с 13 килограма, защото няма нищо за хапване, но не спира да си повтаря, че трябва поне да пие достатъчно вода, за да успее да оцелее. Осмият ден се оказва критичен за оцеляването му, защото освен че вече е напълно изнемощял, един рис започва да го преследва, подхлъзва се от една скала и изпада в хипотермия.

И тогава на Макклиш не му остава нищо друго, освен да вика за помощ в продължение на 48 часа, докато 300-те души, които са се включило в издирването му, не успяват най-накрая да стигнат до него. В обследването на района са включени и дрон, и спасително куче.

Когато е открит, 34-годишният американец прекарва само една нощ в болница, за да се стабилизира, след което се връща обратно при близките си. След възстановяването си Макклиш обяснява, че загубването му вероятно се дължи на факта, че района, в който се разхожда, бе опустошен от голям пожар през 2020 г., след който изглежда тотално различно и това може да дезориентира дори човек, който многократно го е посещавал. Липсват и обичайните знаци за оказване на посоките,  пише Daily Mail.

Първоначално той приема ситуацията като възможност да опита своите умения за оцеляване, защото неведнъж му се е случвало ден-два да бъде из дивата природа. В първата по-студена вечер се опитва да си направи лагер и да запали огън, но всички пръчки са мокри. Дори преследването от големия хищник определя като "страхотно" преживяване.

На петия ден обаче в ума му започват да се прокрадват притеснения и се опитва да намери път към цивилизацията. А в нощите, които са най-трудно, се моли на Бог да успее да оцелее. Не спира и да си мечтае какво ще хапне, когато го намерят, а междувременно му се налага да преживява само на горски плодове. И след като го намират, Лукас Макклиш се шегува, че няма да излиза на разходки в планината поне до края на годината, защото достатъчно е походил през тези 10 дни.