Разположен в един от най-студените и ветровити малки градове на Австралия - Кума, затворът Cooma крие тъмна тайна. Не само, че е отворен отново през 1957 г. с конкретната цел за затваряне на мъже за "хомосексуални престъпления", но се смята, че е бил използван и като място за експерименти с хора с една крайна цел - изкореняване на хомосексуалността от обществото. 

Според нов подкаст това е бил единственият затвор за хомосексуалисти в света. Нещо повече, сексуалните престъпници също са изпращани в Cooma, което допълнително заклеймява гей затворниците. 

До ден днешен някои служители на затвора твърдят, че не са знаели истинската причина, поради която гей затворниците са изолирани там.

66-годишният Лес Стшелецки започва като служител в затвора през 1979 г. Той вярва, че затворниците са изпратени там за тяхна собствена безопасност.

Лес Стшелецки (вляво)

Източник: стопкадър видео YouTube / LIVE UPDATE

Лес Стшелецки (вляво)

"Cooma беше институция за защита, за да не изпращат хомосексуалните затворници в масовите затвори", казва той пред BBC. "Те бяха изложени на риск от насилие в по-големи затвори като Лонг Бей в Сидни."

Но друг бивш служител, Клиф Ню, твърди, че това е било по не толкова състрадателни причини. В подкаст поредицата The Greatest Menace той разказва, че след като затворът отново отваря врати през 1957 г., в него непрекъснато са ходели различни психолози и психиатри.

Швейцария, Цюрих и новината, че набират "тестови" затворници за нов затвор

Когато доброволците затворници са повече от местата в затвора

Една интересна случка от Швейцария

Според него те са правили опити да променят ориентацията на хомосексуалистите. "Опитваха се да ги накарат на тръгнат "правилния" път... Смятаха, че могат да ги излекуват", категоричен е служителят. 

По думите на Клиф Ню, който днес е на 94 години, това е и причината затворниците да са в единични килии, за да ги държат под око пазачите. 

Затвор Cooma

Източник: стопкадър видео YouTube / LIVE UPDATE

Затвор Cooma

Исторически документи сочат, че министърът на правосъдието на Нов Южен Уелс тогава - Редж Даунинг, е поел заслугата за създаването на затвора.

Съобщава се, че той е изразил "гордост" от проекта си, казвайки пред Sydney Morning Herald през 1957 г.: "Никъде в Европа или Америка не намерих затвори, където хомосексуалистите са били отделени от другите затворници."

Фаня Бас, Мария Блищик, Израел, Украйна и връзката между двете семейства, запазила се през годините

Необикновената връзка между едно украинско и едно израелско семейство

Една истинска история

Изявление за пресата на Редж Даунинг от 1958 г. посочва затвора Cooma като "единствената наказателна институция в света, доколкото е известно, посветена специално на задържането на хомосексуални престъпници".

Затворниците в Cooma са лишени от свобода заради своята сексуална ориентация или за престъпления, свързани с това, че са гейове. В Нов Южен Уелс хомосексуалността е декриминализирана след 1984 г.

Редж Даунинг

Източник: стопкадър видео YouTube / LIVE UPDATE

Редж Даунинг

През 1958 г. правителството на Нов Южен Уелс обявява разследваща комисия за "причината и лечението на хомосексуализма". В нея участват "експерти в областта на медицината, психиатрията, социалното и моралното благосъстояние", се казва в изявление.

Комисията се състои от двама религиозни преподобни, двама висши служители на наказателната система и двама академици от университета в Сидни.

Затворът Cooma се посочва като "специална институция за осъдени хомосексуални престъпници", която ще "улесни разследването."

Снимка 571978

Източник: iStock

По тогавашните думи на Редж Даунинг е трябвало да бъде намерена научна оценка на проблема и възможно решение за хомосексуалността.

"Знаем, че са се провалили в мисията си да изкоренят хомосексуалността, защото нашият подкаст открива гей мъже, които са били в затвора", разказва създателят на подкаста - журналистът Патрик Абуд, който е прекарал години в проучване на Cooma. Според него докладът от въпросната операция за изкореняване на хомосексуалността е "прикрит" и така и не е намерен.

Не е ясно кога е било прекратено изпращането на хомосексуални затворници в Cooma. "Много архиви са премахнати или унищожени", казва историкът Гари Уодърспун пред BBC

Министерството правосъдието на Нов Южен Уелс отказва да коментира тези твърдения, заради техния "исторически характер".

Мос Хилс, Oceanos и историята на китаристът, който спаси стотици хора на потъващ круизен лайнер

Китаристът, който спаси стотици хора на потъващ круизен кораб

Истинска история

Журналистът Патрик Абуд вярва, че гей затворниците може да са били изпращани там до началото на 80-те години, позовавайки се на изявление от 1982 г., според което политиката за изкореняване на хомосексуалността от обществото все още е валидна.