Учените от украинската база на Антарктида започнаха седмицата си със стрес. Причината - за една нощ снегът около станцията им беше станал от бял на кърваво червен. За щастие те бързо успяха да установят какво се е случило. Жокер - не са намесени нито вампири, нито какъвто и да е вид насилие.

Червеният цвят се дължи на водораслото Chlamydomonas nivalis, което започва да "цъфти" при топло време, обясниха от Украинското министерство на образованието и науката. Може да изглежда интересен и достоен за снимки, но този феномен съвсем не е безопасен.

Червеният сняг отразява по-малко от лъчите на слънцето, което означава, че се топи по-бързо. В комбинация с рекордно високите температури на Антарктида в последните седмици (някои дни те достигаха почти 20 градуса) имаме причини да се притесняваме.

Антарктида, станция Есперанса и най-високата измерена температура на ледения континент

По тениска в Антарктида

Нов температурен рекорд за ледения континент

Северозападният край на континента е определен като едно от местата на планетата с най-бързо покачващи се температури. Според данни на Метеорологичната организация на ООН за последните 50 години там е станало с три градуса по-топло.

Колкото до Chlamydomonas nivalis, явлението се наблюдава и на други места със сняг, преживели високи температури като Алпите, Арктика и някои планини в Северна Америка.