В началото на годината Световните рекорди на Гинес присъдиха на Боби титлата най-старото куче в историята. Чистокръвният рафейро ду алентежу навърши цели 31 години. Всичко това е повод за истинска гордост за неговия собственик Леонел Коста, както и на любителите на кучета по целия свят.

Боби - най-старото куче в света, което навърши 31 години

Боби - най-старото куче в света, което навърши 31 години

И вече е част от рекордите на Гинес

Рождената дата на Боби - 11 май, 1992 г. е потвърдена от Ветеринарната медицинска служба на община Лейрия, Поргугалия, която го регистрира от момента на появата му, както и от португалския Национален съюз на ветеринарите.

Роден в котило от четири кученца, бъдещето Боби първоначално изглежда несигурно. Семейство Коста, което живее в малко село в Лейрия, вече има много животни и решава да премахне цялото котило. Съдбата обаче имала други планове за новороденото кученце. То случайно остава скрито сред купчина дърва в пристройката, където е родено, без знанието на собствениците му.

Младият Леонел и братята му откриват Боби и решават да пазят кученцето в тайна, докато не стане твърде късно да го премахнат. Така животното става част от семейство Коста, връзка, която ще продължи повече от три десетилетия.

Според гордия собственик на Боби дългият му и здравословен живот се дължи на спокойната среда, в която е отраснал. Боби никога не е връзван или воден на каишка и винаги се е наслаждавал на свободата на природата около дома му. Леонел добавя и, че диетата на Боби също е допринесла за дълголетието му. "Това, което ядяхме ние, ядеше и той."

Леонел също отбеляза в Световния рекорд на Гинес, че семейството му и преди това е притежавало кучета, които са живели впечатляващо дълъг живот. Например майката на Боби, Гира, доживява до 18-годишна възраст, а друго семейно куче, Чикоте, достига до 22 години.

10 от най-лесните за отглеждане породи кучета

10 от най-лесните за отглеждане породи кучета

Четириноги приятели за начинаещи и заети стопани

Но Боби надживява всички. До момента, в който си отива от този свят на 31 години и 165 дни - на 21 октомври.

Пътуването на Боби от случайното изоставяне като малко кученце до притежател на Световен рекорд на Гинес е наистина единствено по рода си.