Когато се филмират исторически сюжети за реално съществували владетели, винаги има недоволни за това как е представен даден легендарен исторически герой. Затова и беше ясно, че когато Netflix се заемат с поредица за Клеопатра, ще има противоречие.

Какво да очакваме от сериала на Netflix Senna за легендарния състезател на Формула 1 Айртон Сена

Какво да очакваме от сериала за Айртон Сена

Габриел Леоне е в главната роля

Но едва ли някой е очаквал точно такова, каквото предизвика African Queens: Queen Cleopatra. В документалната поредица образа за египетската кралица е изигран от чернокожата британска актриса Адел Джеймс.

Още след излизането на трейлъра в Египет реагираха остро - адвокат е завел жалба за "опит за изтриване на египетската самоличност", а археолозите в страната настояват, че Клеопатра е със светла кожа и няма как да е чернокожа, пишат ВВС.

Джейда Пинкет-Смит, която е изпълнителен продуцент на African Queens: Queen Cleopatra защитава идеята за тъмнокожа актриса в ролята и казва, че произходът на Клеопатра е доста неясен.

Нека си припомним малко история: Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. н. е. Тя е последният монарх на Египет, представител на династията на Птолемеите, която произлиза от Птолемей I - един от военачалниците на Александър Македонски.

Все пак за произхода на майка й се знае малко - тя вероятно е била наложница на баща й Птолемей XII, като е възможно да е египтянка, но може и да е от друг африкански произход.

Премиерата на African Queens: Queen Cleopatra е на 10 май в Netflix.